Skolan lyckades minska sitt matsvinn med 89 procent, enligt kommunen och slängde bara 1,8 gram mat per elev. Första dagen tävlingen var igång hade barnen stenkoll på slaskhinken och efter lunch låg där fyra riskorn.
– Vi sa till alla att bara ta det man orkade och sen äta upp, säger en elev.
– Vi ville vinna.
– Vi tog inte så mycket mat och sen åt vi upp, även om det inte var gott.
Eleverna i klass 5-6:s strategi tog dem till seger. Nu efter tävlingen hörs däremot spridda skurar om hur barnen tänker i matsalen. Några menar att de kommer göra som förr, slänga mat som de inte vill ha, medan andra vill fortsätta tänka på matsvinnet.
Eva Rysén är lärare till de äldre barnen och menar att hela skolan har hjälpt till mycket.
– Jag tror att det är lättare att peppa eleverna och få med alla i en liten skola.
Hon menar att både lärare och personal i matsalen ska hjälpa eleverna att fortsätta tänka på svinnet genom att påminna dem om hur duktiga de var och att ta lite och sedan ta om.
– Sen gäller det att våga prova och att maten som gäller är varierande och god, Eva Rysén.
Inne i matsalen står mattanten Petra Schönfeldt och serverar förskolebarnen lunch. Enligt henne gick tävlingen strålande på grund av att eleverna var väldigt tävlingsinriktade.
– De peppade varandra för att alla skulle äta upp och stod och kollade så ingen slängde något i hinken, säger Petra Schönfeldt.
Hon menar att barnen inte kastade mycket mat innan tävlingen heller och hon kände på sig att de skulle vinna. Själv har hon peppat eleverna genom att påminna om att inte lägga för mycket på tallriken första vändan.
Vid ett bord sitter Hasse, Ronja och Thea, som går i förskolan. De äter makaroner med glad min och är stolta över skolans vinst. De är helt med på noterna att man ska ta lite och smaka först och sedan ta mer om man inte blev mätt.
– Man kan ta om, säger Thea och stoppar in en stor sked makaroner i munnen.