Barn- och utbildningsnämnden måste spara 7 miljoner

Tre indragna lärartjänster, två indragna barnskötare och modersmålslärare som inte återanställs – det är några av besparingarna som barn- och utbildningsnämnden tvingas göra i år.

Ing-Marie Frössevi (C) tror inte att besparingarna ska drabba barn och unga i Vingåker.

Ing-Marie Frössevi (C) tror inte att besparingarna ska drabba barn och unga i Vingåker.

Foto: Stina Järperud

Vingåker2020-05-25 16:30

I mars fick barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram en plan för besparingar under 2020. Uppdraget är nu klart och har redovisats för nämnden. 

– Det är sju miljoner totalt som vi måste spara, med det som är kvar sedan förra året, säger Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

När man beslutade om besparingar under förra året gjordes även en besparing på gymnasieskolan – en felaktig besparing, eftersom det är en kostnad som kommunen inte kan påverka. 

I årets budget har de medlen lagts tillbaka på gymnasiet, och i stället blir det 3,5 miljoner kronor som måste sparas i den övriga verksamheten. Eftersom det inte heller gjorts några uppräkningar för ökade löne- eller hyreskostnader blir besparingen i praktiken ännu större. 

Vissa mindre åtgärder görs redan under vår och sommar, och inför hösten finns nu en plan för besparingar på drygt 5,3 miljoner kronor. 

– Det är ett ordentligt stålbad, men jag är egentligen inte orolig för att det ska få några konsekvenser för våra barn och ungdomar, säger Ing-Mari Frössevi. 

Inom skolan föreslås till exempel tre lärartjänster tas bort och vissa klasser slås ihop. 

– Men om vi jämför med Katrineholm så har vi färre elever per lärare här, säger hon. 

Inom förskolan minskar man bland annat en avdelning på Södergården, och tar bort två barnskötare. Skogsgläntan i Högsjö föreslås tappa 0,75 procents barnskötartjänst. 

– Men vi har fler barn i förskolan under vårterminerna och färre på hösten. Så är det alltid, förklarar hon. 

Fem visstidsanställda modersmålslärare kommer inte att återanställas. 

–Man har haft fler anställda än man haft budget för. Nu har vi modersmålslärare som går utbildning och som kan arbeta på nya sätt, förklarar hon.   

Två fritidspedagoger som går i pension ersätts inte, och inom elevassistens blir det också nedskärningar av tjänster. 

Effektiviseringar är dock inte bara av ondo, menar Ing-Mari Frössevi. 

– Det sker positiva saker när man får ge igenom hela verksamheten och lyfta på alla stenar. Då börjar man fundera på om man kan göra saker på något annat sätt. Sedan finns det förstås en smärtgräns, men den har vi inte nått än, säger hon. 

Hon tror inte att den kommer att nås under året, ens med de ytterligare två miljoner som måste sparas. 

– Men kommande år kanske. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!