Badhuset stängs för renovering till våren

Den 1 maj stängs Vingåkers badhus för renovering. Efter den statusinventering som gjordes tidigare i höstas är det nu dags att åtgärda några av bristerna, såväl inne som ute.

Det finns en rad brister i Vingåkers badhus. Till våren ska några av dem åtgärdas.

Det finns en rad brister i Vingåkers badhus. Till våren ska några av dem åtgärdas.

Foto:

Vingåker2018-02-15 19:02

Det finns en rad brister i Vingåkers badhus. Några behöver åtgärdas omgående, andra inom en flerårsperiod. Det visar en statusinventering som konsultföretaget Sweco har gjort på uppdrag av Kommunfastigheter. Badhuset, som byggdes 1984-1985, har därefter fått nytt tak, en äventyrsavdelning och en bubbelpool.

‒Det är högst aktuellt att renovera badhuset.

Det säger Caisa Sävheden Larsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Inledningsvis ska fogarna i den lilla bassängen åtgärdas. På grund av läckage har balkarna under barnbassängen rostat och missfärgats. Dessa ska också åtgärdas, liksom duschutrymmena i badhuset.

Men även utsidan ska åtgärdas. På ett flertal ställen har Sweco konstaterar att det finns sprickbildningar i fasaden. Dessa har troligtvis uppkommit efter sättningar i konstruktionen.

‒Från vår sida vill vi även att man ser över receptionen/kontoret. Det är så öppet i dag, säger Caisa Sävheden Larsson.

Det är Kommunfastigheter som ansvarar för fastigheten. Renoveringen ingår i deras underhållsarbete.

Sweco har gjort en kostnadssummering för samtliga brister. Att åtgärda dem beräknas kosta över fem miljoner kronor. Att åtgärda slitna ytskikt och urgröpta fogar beräknas kosta mest, närmare bestämt 4,2 miljoner kronor.

Slitna ytskikt och urgröpta fogar gör att ytorna blir svåra att rengöra. Dessutom blir de hala, skriver Sweco i sin rapport. Klinker i badhus har nämligen små urgröpningar som funderar som "sugkoppar" när man trampar på dem. Vid förslitning försvinner sugkopparna och golven blir hala. Med stillastående vatten i urgröpta fogar ökar vidare risken för bakterietillväxt. Sweco rekommenderar att ytskikten och tätskikten bör åtgärdas inom fem år.

Ni har aldrig pratat om att riva det gamla badhuset och bygga ett nytt i stället?

‒Inte just nu. Men självklart, badhuset är ju över 30 år. Så det är väl frågan om man ska bygga ett nytt badhus eller fortsätta som vi gör. Men det blir nog en senare fråga. Det är inget som är bestämt i dagsläget, säger Caisa Sävheden Larsson

Många besökare

Under 2016 hade badhuset 44565 besökare.

Under 2017 hade badhuset 45786 besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!