Avtalstvång ger tomma platser på behandlingshemmet

Ungdomarna söker till behandlingshemmet i Kjesäter, men deras hemkommuner säger nej. För Anna Thor hänger företaget på en tråd: "Sätter oss i en tuff situation."

Anna Thor och Peter Melkersson på Gläntans behandlingshem står redo att ta emot unga vuxna i behov av hjälp.

Anna Thor och Peter Melkersson på Gläntans behandlingshem står redo att ta emot unga vuxna i behov av hjälp.

Foto: Emma Eriksson

Vingåker2021-03-07 19:38

– Det finns så mycket värme och engagemang i det här huset och vi har haft fina resultat. Jag kunde inte förlika mig med att bli av med den verksamhet vi hade byggt upp tillsammans, säger Anna Thor.

Den 19 december 2020 kom nedläggningsbeslutet och Gläntans 19 anställda förlorade jobbet. Anna Thor var då verksamhetschef på Gläntan. Hon bestämde sig för att driva vidare Gläntan i egen regi med en medfinansiär och Almi i ryggen.

I mitten av januari öppnades åter dörrarna till Gläntans behandlingshem vid Kjesäter, för unga med beroendeproblematik och psykisk ohälsa. Verksamheten riktar sig till unga vuxna i åldrarna 18– 26 år och drevs tidigare av Vårdförbundet Sörmland. För drygt ett år sedan flaggade förbundet för nedläggning, i och med att medlemskommunerna inte längre ville vara med och finansiera verksamheten. Bakgrunden var de underskott som socialförvaltningarna brottades med.

Alla tillstånd som behövs, bland annat från Ivo, är klara. Ändå står de 14 rummen tomma i väntan på hjälpbehövande ungdomar. Under Vårdförbundets tid placerade Strängnäs, Flen, Vingåker, Eskilstuna och Katrineholm ungdomar på behandlingshemmet i Vingåker, men de är nu bundna av löpande ramavtal.

Förutom inriktningen mot unga med missbruksproblematik och psykisk ohälsa, driver även Gläntan konsulentstödd familjehemsverksamhet sedan den 1 december.

– Nu hänger det på en tråd. Vi har fått ramavtal med SKL Kommentus, men det träder i kraft först den 1 september. Vi har ungdomar som vill hit, men deras hemkommuner säger nej. Det är klart att de ska följa ramavtalen, men det sätter oss i en tuff situation. Det krävs att vi får in placeringar, annars klarar vi oss inte fram till sommaren, säger Anna Thor. 

undefined
De 14 rummen och vardagsrummen står tomma, trots att ungdomar vill komma till Gläntan. Deras hemkommuner säger nej och hänvisar till sina ramavtal.

I nuläget består personalgruppen av två anställda och fem timvikarier, men merparten av de tidigare medarbetarna vill komma tillbaka. 

En av dem som återanställts är Peter Melkersson, som arbetar som behandlingsassistent på Gläntan. 

– Vi jobbar med de svåraste fallen och här finns vuxna som bryr sig. Vi vill ge dem rutiner som de minns när de åker härifrån och 90 procent av de som placerats här är nöjda, säger han.

Trots att läget är tufft på Gläntan finns en tilltro till att det ska gå vägen.

– Vi jobbar positivt på framåt. Samtidigt kämpar vi mot klockan för att undvika konkurs och behöver hjälp av våra kommuner, berättar Anna Thor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!