Avgörandet nära: Här ska rivas för friskare förskola

Slutet nalkas för nedgångna Gränden. Allt pekar på att förskolan nästa år jämnas med marken och ersätts med ett nybygge. Även en av kommunens skolor står inför mångmiljoninvesteringar.

Före årsskiftet ska barn- och utbildningsnämnden besluta att gå vidare mot en rivning av Gränden och bygget av ny förskola.

Före årsskiftet ska barn- och utbildningsnämnden besluta att gå vidare mot en rivning av Gränden och bygget av ny förskola.

Foto: Henrik Wising/Johannes Ernstberger

Vingåker2020-11-02 13:47

Beslutet är ännu inte fattat och investeringen på planeringsstadiet. Men efter flera år av utredningar, larm om dålig arbetsmiljö och kontinuerligt förfall, tycks sorgebarnet Grändens tid nu vara all.

– Jag hoppas vi kan komma igång med ny förskola nästa år. Det är vi tvungna att göra, säger Ing-Mari Frössevi (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Fastighetsägaren Vingåkers kommunfastigheter AB har tidigare vacklat mellan nybyggnation och renovering. Nu har bolaget kommit fram till att det bästa är att riva Gränden – och bygga en helt ny förskola.

Det blir på sikt mest kostnadseffektivt, och ger en omedelbar vinst i form av god arbetsmiljö för barn och personal.

undefined
Den nuvarande förskolan byggdes ursprungligen som tvättstuga. Genom åren har den byggts till och om flera gånger.

Gränden var ursprungligen en tvättstuga och samlingslokal för kvarterets hyresgäster. Den gjordes om till förskola på 80-talet och har byggts om flera gånger.

Förskolan har länge haft stora problem med fukt, ventilation och bristande brandsäkerhet. I fjol ställde såväl Västra Sörmlands räddningstjänst som miljökontoret krav på åtgärder.

I Grändens ställe, föreslår Kommunfastigheter en förskola med plats för 120 barn fördelade på sex avdelningar. Det skulle också lösa problemet med Södergården, förskolan som huserar i lägenheter som inte är anpassade för verksamheten.

undefined
Nämndens ordförande Ing-Mari Frössevi (C) hoppas på byggstart nästa år.

Barn- och utbildningsnämnden väntas ta beslut om Gränden vid sitt decembermöte.

– Det kan antingen byggas nytt enligt det riksavtal som Sveriges kommuner och regioner har tecknat med Sjötorps hus. Då behövs ingen ny upphandling och nämndens hyreskostnad ökar inte så mycket. Vill vi ha en annan typ av förskola blir det dyrare och tar längre tid, säger hon.

Vid samma möte kan det bli aktuellt att gå vidare också i frågan Marmorbyns skola. I lokalförsörjningsplanen som nu tas fram, anar Frössevi att skolan kommer att stå som nummer två efter Gränden i prioriteringsordningen.

undefined
Efter Gränden står huvudbyggnaden i Marmorbyns skola på tur att åtgärdas. Även där föreslås rivning och nybygge.

I skolans huvudbyggnad har konstaterats stora brister i brandskydd, tillgänglighet, arbetsmiljö och funktionalitet. Kommunfastigheter, tillsammans med en arbetsgrupp på skolan, förordar också i det fallet rivning och nybygge.

Båda förslagen måste antas av kommunfullmäktige. I fallet Marmorbyn krävs enligt Frössevi att kommunen skjuter till pengar – och att barn- och utbildningsnämnden klarar att bära en högre hyra.

– Det kommer att kosta. Där måste fastighetsbolaget gå in och begära pengar.  

Karta: Förskola Gränden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!