I en motion till kommunfullmäktige föreslår Averheim att en åtgärdsplan ska tas fram för att införa en sådan nollvision i Vingåker.
Utifrån en sådan kan kommunen arbeta med konkreta insatser – till exempel mer stöd till unga som mår dåligt och fysiska hinder vid broar och järnvägsspår – men också motverka tabut kring suicid.
”Att aktivt arbeta med att stärka den psykiska och fysiska hälsan är ett förebyggande arbete som sparar många från ett långt lidande och även människoliv. När någon har tagit sitt liv har det gått alldeles för långt”, skriver han i motionen.
Det är inte första gången frågan väcks. 2014 föreslog Kim Fröde (M) en kommunal strategi mot självmord. Fler beteendevetare i skolorna och ett aktivt förebyggande arbete inom äldreomsorgen var ett par punkter i det förslaget. Fröde ville också att Vingåker skulle verka för ett sörmländskt kriscentrum för anhöriga.
Tre–fyra människor i landet tar dagligen tar sitt liv. Riksdagen antog 2008 en nollvision mot självmord. Den har kritiserats för att vara otillräcklig och underfinansierad.