Äventyraren Christian Bodegren från Marmorbyn har levt ett kringresande liv sedan han gick ut gymnasiet. Han har nu påbörjat en 15 månader lång vandring från Ulan Batar i Mongoliet till Kaspiska havet i Kazakstan. En sträcka på cirka 450 mil genom ökenområden där man förr fraktade varor med hjälp av kamelkaravaner. Enligt gps:en som sänder positioner till hans hemsida har han kommit igång med vandringen och är i en liten by som heter Buren.
– Den största utmaningen blir vädret, säger han.
Enligt Christian har det har uppmätts temperaturer ned till 50 minusgrader vintertid i norra Kazakstan och i söder upp till 40 plusgrader på sommaren. Men det är extremfall.
– Jag har köpt polarutrustning. Kan lokalbefolkningen leva på stäppen så kan jag. De har ju ingen modern utrustning.
Det är dock mer troligt att det kommer det vara varmt som i Skåne på sommaren och kallt som i Norrland på vintern.
Christian Bodegren sover i ett vintertält men om det är riktigt varmt så sover han direkt på marken under bar himmel. Då är det lättare att hålla koll på djuren. Varje kväll lagar han ett rejält mål mat och till sin hjälp har han ett bensindrivet kök.
– Men när det är varmt ute så brukar jag bara lägga makaroner i blöt ett par timmar och så tänker jag på att det är näring när jag äter.
Att klara sig utan mat en tid är inget problem så länge man vet hur kroppen fungerar. Christian berättar att han kan bli lite loj och förvirrad.
– Det finns en gammal treregel som går ut på att man klarar sig tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten och tre minuter utan luft. Så kroppen klarar mer än vad man tror.
De svåraste bitarna vid den här typen av äventyr är det byråkratiska med visumansökningar och pengar. Christian är inte intresserad av att stå i centrum och vill helst klara sig på egen hand utan sponsorer. För att tjäna ihop pengarna till resan har han jobbat som ställningsbyggare på oljeriggar i Norge.
Under förberedelserna besökte han Kazakstans ambassad och där träffade han representanter för Expo 2017 som arrangeras i Kazakstans huvudstad Astana. Om allt går som planerat ska han delta i mässan i slutet av nästa sommar när vandringen är avklarad. Expo 2017 handlar om grön energi och Christian tycker det är viktigt med miljöfrågor.
För att navigera använder sig äventyraren av gps och av gamla flygkartor från USA. Inköpen måste planeras så att det räcker under de ensliga sträckorna. Han får fråga sig fram för att veta hur långt det är mellan vattendragen så att han tar med sig rätt mängd. Vattnet renar han med tabletter. Den här gången hoppas han att slippa stöta på byråkratiska problem och säkerhetsrisker som vi de senaste expeditionerna.
– I Sahara var det minor, krig och oroligheter. Amazonas är ett laglöst område med mycket vapen och där fanns det banditer så jag paddlade på natten. Mongoliet och Kazakstan är fredligare.