– Det var en otroligt god känsla när vi släppte in publiken, de flesta har någon form av relation med deltagarna i dag, säger Fred Sjöberg, kulturskolechef.
Under vandringen görs nedslag i olika tidsåldrar, historien berättas inte alltid i kronologisk ordning. Det gäller att hålla ögon och öron öppna för att inte missa någon av de människor manusförfattaren har skrivit in i historien. Tre nya professionella skådespelare kom in sent, men enligt Sjöberg har de nya tillskotten tillfört något extra till föreställningen.
– Nu tar vi föreställningen hela vägen rakt igenom. Vi har repat lördag, måndag och tisdag för varje scen. I dag är det första gången som vi sätter ihop hela föreställningen.
Nu regisserar Johan Bark strax över 100 medverkande i vad som är Vingåkers stora kulturhändelse.
– Regissören Johan Bark har varit fantastisk. Om vi inte haft Bark med oss så hade vi inte stått här i dag. Han är ett proffs och har hanterat alla, vet exakt vad han vill, och skapar god stämning runt omkring.
Både manus och musik såväl som koreografier är nyskrivna och har kommit till genom ett utförligt undersökande och letande i hembygdsföreningens arkiv, samtal med nu levande Vingåkersbor som delgett sina personliga minnen och berättelser.
– Jag tycker att det är kul för kulturskolans del att våra elever, som är barn upp till högstadiet, får träffa andra skådespelare och Vingåkersbor som är med i produktionen.
Tekniska i Vingåker har byggt scenerna och kulturskolan har ritat och visat hur scenerna ska iscensättas. Slingan som återvändaren är planerad, går runt Säfstaholms slott och tillbaka. Som publik får man även ta del av Sjöbergs skönsång från slottets balkong.
– Jag och grevinnan sjunger en duett från balkongen och sen är första delen slut. Då är det kaffepaus där vi har hyrt ut den stora altanen framför restaurangen där vi bjuder på kaffe. Sen har vi två scener nere vid dammen med den så kallade "folkfesten" och sen avslutar vi med ett rockband i scenvagnen.
Vandringsteatern görs med stöd av Vingåkers kommun, Sörmlands Sparbank, Kulturrådet, Leader Sörmland, ICA Supermarket Vingåker och Vingåkers Factory outlet.
– Scenvagnen som kommunen äger är slutscenen. Vi har gjort en noggrann plan för vandringen och sedan har manus skrivits.