– När vi läste att barnen från asylsökande familjer skulle fråntas sina läsplattor över sommaren beslutade vi att stå för det ekonomiska ansvaret för den grupp det i så fall skulle beröra, säger Bengt Zander från Röda korset.
När kontraktet sedan skulle skrivas under i tisdags morse visade det sig att kommunen inte klargjort att kontraktet endast gällde den riskgrupp som riskerade utvisning. Istället skulle Röda korset gå in som garant för 40 läsplattor.
– Enligt kontraktet skulle vi ta fullt ansvar för 40 barn eller ingenting. Röda korsets erbjudande innebar att vi ger en garanti för de barn som gått igenom hela processen och riskerar utvisning. Det skulle i så fall gälla endast ett fåtal, säger Bengt Zander.
Han är nu förvånad över den bristande kunskap kommunen har om asylprocessen.
– En asylprocess tar lång tid. Får man ett negativt besked från migrationsverket är det normala att ärendet går till gränspolisen. Dessa väntar sedan ut överklagandeprocessen. Det går inte över en sommar, säger Bengt Zander.
Kommunen ska också ha sett en risk i att barnen kan bli omplacerade till en annan kommun.
– Sådana kommunplaceringar sker ytterst sällan och handlar då om barn som redan fått uppehållstillstånd.
Bengt Zander anser att barn och utbildningsnämnden borde ta kontakt med migrationsverket för att få lära sig om hur asylprocessen går till.
– Jag har talat med upprörda lärare som berättat hur svårt det var att ta ifrån barnen läsplattorna. Alla barnen blev ju glada att få en läsplatta hem över sommaren. Men sedan fick dessa bli utan, säger Bengt Zander.
Lena Furén, chef på barn - och utbildningsförvaltningen menar att kommunen inte har eller kan få insyn i barnens enskilda asylprocesser. På grund av detta går det inte att göra en bedömning av vilka barn som befinner sig mer i riskzonen för att utvisas under sommaren.
– Det är antingen eller som gäller. Det handlar om cirka 146.000 kronor, vi äger inte läsplattorna och står ansvariga inför företaget. I och med att vi inte har den här insynen så kan vi inte heller ta ansvaret, säger hon.
Hon vill också vända på perspektivet.
– Röda korset menar att det är orimligt att de ska ta ansvar för 40 barns läsplattor för att det är en sådan liten andel som ens riskerar att utvisas. Men lika orimligt är det att vi ska ta det ansvaret utan insyn.
Hon vill påpeka att överenskommelsen fortfarande gäller om Röda Korset ändrar sig.