Årets stöttepelare överraskades i ladugården

Så länge han kan minnas har djuren och jorden varit Stig Petterssons liv. Nu prisas lantbrukaren som den stöttepelare han är i bygden.

Barndomsgården Dammslund tog lantbrukaren Stig Pettersson över 1976.

Barndomsgården Dammslund tog lantbrukaren Stig Pettersson över 1976.

Foto: Emma Eriksson

Vingåker2023-11-29 19:12

Minusgraderna gav onsdagens överraskningskommitté ett kylslaget tjuvnyp, där de stod på pass på lagårdsbacken vid gården Dammslund.

Trots en listig plan lyckades näringslivsansvarig Susanna Oom Samuelson, Jim Lindström från Sörmlands sparbank och kommunalråd Charlotte Prennfors (M) ändå inte överrumpla lantbrukaren Stig Pettersson. Han tillhör inte det lättlurade släktet.

– Nej, när Charlotte ringde och ville stämma träff tyckte jag att det lät lite lurigt. Jag sa till min sambo Mette att jag ger mig sjutton på att det är något annat bakom. Ni lurade ju Göran Söderlund förra året och han berättade för mig hur det gick till, sade pristagaren med ett glatt skratt.

Icke desto mindre glad blev han över utmärkelsen Årets stöttepelare.

– Det här är ju jättehärligt, jättekul!

undefined
Barndomsgården Dammslund tog lantbrukaren Stig Pettersson över 1976.

Sedan 2009 har priset Årets stöttepelare delats ut. Numera är det ett samarbete mellan Sörmlands sparbank och Vingåkers kommun. Målet är att rikta sökarljuset mot de som stretar på i det fördolda och där kvalar årets stöttepelare verkligen in.

– Mina föräldrar köpte barndomsgården Dammslund 1937 och jag tog över 1976 när min far Ivar dog. Jag och min mor Vega körde på länge tillsammans och från början hade vi tolv kor. Första åren körde vi korna till en utgård om somrarna och mjölkade där istället. Sen körde vi hem mjölkflaskorna och tömde i tanken. Det skulle ju aldrig funka med dagens krav, berättade han.

Under årens lopp har verksamheten vuxit.

– 1996 köpte jag och min son Tobias gården Gäringe. Där har vi ungefär 140 kor och jag driver gården tillsammans med Annika Pettersson, som tidigare var gift med Tobias. Hon är en helt underbar människa och samarbetet mellan oss funkar så otroligt bra.

Efter alla år av samarbete har de utvecklat en ordlös kommunikation.

– Om vi ska fånga in djur eller nåt behöver vi aldrig prata med varandra, för vi vet precis vad var och en ska göra för att det ska gå bra. Det är helt suveränt det där samarbetet, säger Stig Pettersson.

På gården Dammslund samsas numera kalvar, kvigor och sinkor i ladugården. Här har även Stig Pettersson sina 170 får. Nu går han i väntans tider, för tackorna har börjat lamma. 

undefined
Väntans tider råder på gården Dammslund. Lantbrukaren Stig Pettersson berättar att tackorna har börjat lamma.

Efter snart 50 år som egenföretagare har 72-årige Stig Pettersson inga som helst planer på att växla ner.

– Än så länge tycker jag att det är jätteroligt. Jag har ju aldrig gjort något annat i mitt liv och jag ska försöka fortsätta i samma anda så länge jag kan, lovade han med eftertryck.

Att ställa upp för sina medmänniskor och lantbrukskollegor tycker han är en självklarhet. 

– Lantbruket har alltid varit tufft och vi måste ju hjälpas åt och stötta varandra. Att bara tänka på sig själv är inte min melodi.

Hans goda humör är även det omvittnat.

– Visst kan man vara sur nån gång, men då blir jag tvärtyst. Då säger jag inte ett ord, konstaterar han.

undefined
Lantbrukaren Stig Pettersson överraskades av Charlotte Prennfors, Susanna Oom Samulson och Jim Lindström.

Så värst många lediga stunder har inte Stig Pettersson, men de ägnar han åt jaktintresset.

– Ett par kvällar i veckan åker jag ut och tittar till de vilda djuren och räknar hjortar, berättade han.

Med utmärkelsen Årets stöttepelare följer inte bara ära och berömmelse, utan även 10 000 kronor i prissumma.

Hur de ska användas har Stig Pettersson redan ett hum om.

– Jag ska dela med min sambo Mette, som står ut med mig hela tiden. Det blir garn och tyg till henne, hon älskar att virka och sticka. Själv vet jag faktiskt inte än vad man skulle kunna göra. Jag funderar på en värmeväst till vinterns jakt, så jag slipper frysa.

Juryns motivering:

Årets stöttepelare är en uthållig trotjänare som under lång tid stått upp för svenskt lantbruk och den lokala matproduktionen. Med glimten i ögat finns han alltid där med en hjälpande hand.

Stig Pettersson har under flera decennier varit en del av Vingåkers näringsliv och bidragit till en levande och aktiv landsbygd. Med en stor portion humor som inslag i vardagen arbetar Stig med stor ihärdighet. Detta gör att vi anser att Stig Pettersson är mycket välförtjänt pristagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!