Ett medborgarlöfte är en samverkansöverenskommelse mellan polis och samhälle. Varje år skrivs det nya löften, som utgår från de problem medborgarna berättat att de upplever i samhället. Efter att ha tagit hänsyn till det samt kartlagt statistik om brott och brottsförebyggande arbete, har polisen och kommunen kommit fram till vilka områden de ska prioritera lite extra under 2022.
– Det blir tydligt när vi tittar på medborgarnas förslag att det är samma problem man fortfarande pratar om och önskar att polisen gör mer åt. Det är trafiken i tätorten, både för hög hastighet och att man kör på ett störande sett. Men även att ungdomar samlas på platser och låter. Där behöver vi vara de trygga vuxna i sammanhanget, säger Johnny Onbiner, kommunpolis.
Gällande trafiken säger han:
– Under en tid har kommunens medborgare varit missnöjda med motortrafiken, så under 2021 har vi jobbat mycket med trafikarbete. Ett av de löften vi har är att få ner hastigheten.
Polisen rapporterar att man under 2021 i Vingåkers kommun har haft 129 trafikkontroller, delat ut totalt 704 böter och rapporterat 70 trafikbrott inne i tätorten. Enligt Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg på Vingåkers kommun, behöver kontrollerna kombineras med digitala skyltar.
– Vi ska genomföra mätningar med digitala hastighetsskyltar på de gator där medborgarna tycker att folk kör för fort. Utifrån den kartläggning vi gör, kan vi berätta för polisen var vi behöver göra kontroller, säger hon.
Johnny Onbiner berättar att polisen också försöker jobba med ungdomar och störande trafik.
– Vi har informerat om reglerna som finns för a-traktor, förklarat vad polisens arbete går ut på och vilka konsekvenser det kan få om man begår olika trafikrelaterade brott. Motorfordon är ofta ett stort intresse för ungdomar, så vi ska fortsätta arbeta med riktade insatser och få ner störningar från nyblivna förare, säger han.
Ralf Hedin, kommunchef i Vingåker, håller med om att det handlar mer om att hjälpa än att straffa.
– Det är klart att vi vill minska störningen. Men det handlar ju om ett motorintresse och kan vi kanalisera det på ett annat sätt så vill vi det.
Hanna Mehaj lägger till:
– Vi vill förbättra för alla parter, det lyfts ofta på våra möten. Det är okej att de stannar på parkeringar för att umgås, så länge de inte har hög musik efter klockan ett. Det gäller att hitta en dialog med ungdomarna och de boende, säger hon.
En annan del av problembilden i kommunen handlar om otrygghet på olika platser.
– Vi har arbetat med bland annat skolan och fritidsgården. Fritidsgårdens personal har varit där ungdomarna är istället för att vänta på att ungdomarna kommer till fritidsgården. Vi har haft trygghetsvärdar som har gett riktigt bra effekt, gjort orsaksanalyser och genomfört trygghetsvandringar, säger Hanna Mehaj.
Men polisen och kommunen är också medvetna om att den upplevda otryggheten inte nödvändigtvis överensstämmer med utsattheten för brott. Enligt Onbiner är Vingåker den tryggaste kommunen i det lokalpolisområde kommunen ingår i, men polisen behöver fortfarande visa sig i området, menar han.
– När det har stått polisbilar i centrum försöker vi att på ett mer aktivt sätt berätta varför. När polisen är på ett ställe man inte är på så ofta kan folk börja undra vad som har hänt. Så vi försöker skapa känslan av att polisen gör saker som är bra för invånarna, säger han.
Ralf Hedin instämmer:
– Styrkan här är att de som stör sig på det här ser att polisen lyssnar. Vi hör er och vi gör något åt det, det är styrkan i åtgärden.
– Det finns stora förväntningar hos medborgarna. Nu har vi möjlighet att återkoppla och visa att vi faktiskt gör något, instämmer Johnny Onbiner.
Under september genomförde polisen en insats som de kallar för Polis för en dag.
– Medborgarna har fått berätta vad de vill att polisen ska göra. Vi samlade personal från Katrineholm och andra delar av Sörmland. Det var många önskemål om trafik och hastighetskontroller. Och Vingåker är det ställe där vi har fått mest feedback på den insatsen, vi får se om vi har möjlighet att genomföra det oftare, säger Johnny Onbiner och lägger till:
– Vi upplever totalt sett att arbetet har gått bra och brottsligheten har minskat i Vingåkers kommun. Men det som har minskat mest är inte trafikbrotten, utan skadegörelsebrotten.