Årets första dag är lika med stora pizzadagen

Nyårslöftet bryts nästan redan innan man vaknar. Åtminstone om du är en av dem som lovade att börja äta nyttigt, för nyårsdagen är årets mest intensiva pizzadag.

Vingåker2016-01-02 05:00

Skinka på julbordet och bubbel på nyårsafton är traditioner de flesta känner igen. Men en nästan lika vanlig tradition är pizzan på nyårsdagen. För sjätte året i rad är det kebabpizzan som toppar Sverigelistan över mest beställda pizzor på årets mest populära pizzadag. Likadant ser det ut i Vingåker, förutom den egenmodifierade pizzan är det kebaben som ligger i topp.

Inne på pizzeria Tre Kronor står Samuel Morad och knådar deg. Han har förberett sig inför dagen genom att se till att det finns ordentligt med ost och grönsaker till alla som vill ha extra på sin pizza. Vid lunch är det ännu lugnt på restaurangen men Samuel menar att det kommer braka loss ordentligt på eftermiddagen.

– I vanliga fall kommer det kanske en stor grupp och sen har man lite paus innan nästa. Men i dag mellan två och sju blir det ingen paus, säger han.

Utanför kommer ett litet gäng gående mot pizzerian. De har vaknat efter nattens festligheter och är ordentligt sugna på mat. Viktor Larsson är inte förvånad över att nyårsdagen är den populäraste pizzadagen.

– Man är jäkligt sugen på pizza. Man mår skit och då balanserar det upp med någonting riktigt flottigt, säger han.

Det här med att många äter pizza några timmar efter nyårslöftet har han också en förklaring till.

– Den här dagen räknas ju inte riktigt så man passar på. Det börjar i morgon.

På andra sidan stan, på Nya Maistrogrillen, bakar kusinerna Ömer Tatli och Hassan Türk pizzor bredvid varandra. De driver restaurangen ihop och enligt Ömer går både ugnen och bilen varm en dag som den här.

– I dag vill alla ha hemkörning. Snart vaknar de och ringer, säger han.

Även här förbereddes mycket redan dagen före och de har tagit in två extra i personalen som jobbar. En vanlig dag får kunderna vänta ungefär tio minuter på att få sin pizza levererad men på nyårsdagen kan det dröja uppemot 25 – 30 minuter.

Precis som statistiken säger menar Ömer att det är kebabpizzan som är hetast. De har fem olika kebabpizzor och det är den med kebab och pommes frites som säljs mest. Nummer två är Vesuvio.

– Kebab och Vesuvio, jag vet inte varför det är så men folk gillar kanske ost och skinka, säger Ömer och ler.

Sakta börjar stan vakna upp efter nyårsnatten och på Pizzeria Viking sitter fem glada, om än trötta, killar som har tagit sig ut för att få lite mat. Att laga något hemma var det inte tal om, i dag är det pizza som gäller.

– Vi orkar inte laga mat, nyårsmiddagen gjorde sitt, säger Oskar Larsson.

Trots en sen fest och inte allt för många timmars sömn valde killarna att gå ut och äta i stället för att beställa hem pizza. Anledningen är att de behövde lite frisk luft men det var inte bara därför erkänner Oskar.

– Det står ju på dörren. En gång viking, alltid viking, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om