Vingåker rapporterade under januari en arbetslöshet på totalt 9,7 procent. Det innebär att 390 av 4 021 invånare i åldrarna 16 till 64 år var inskrivna som arbetssökande i Vingåkers kommun. Jämfört med samma tid under förra år är det en minskning med 0,9 procentenheter. Januari är den nionde månaden i följd som arbetslösheten i Vingåker är lägre än samma period under föregående år. Det rapporterar nyhetsbyrån Newsworthy.
Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, tycker att det är bra att det arbete kommunen lägger ner syns i statistiken.
– Det är absolut glädjande och det ger ett mervärde för oss och för dem som kommer i arbete. De får känna sig behövda och får en peng i plånboken, säger hon.
Hon är glad över att det näringslivsprojekt som kommunen drivit har gett resultat och hoppas att det ska kunna fortsätta i en annan form framöver.
– Tanken är att Viadidakt ska jobba vidare med det. Man måste ju prova hela tiden. Alla vill ju att arbetsföra ska jobba, det är ju en grundförutsättning. Det kan handla om arbetsträning, arbete eller studier. Det gäller att få in en fot. Även om vi som liten kommun inte har så många arbetstillfällen att välja mellan.
Arbetslösheten är på nedgång i hela Södermanland och störst minskning rapporteras i Oxelösund där arbetslösheten sjunkit med 1,6 procentenheter. I Flen är arbetslösheten högst i länet. Även på riksnivå har arbetslösheten sjunkit och ligger nu på 7,3 procent av den arbetsföra delen av befolkningen. Av landets 290 kommuner har alla utom tre rapporterat en sjunkande arbetslöshet.
Bland utlandsfödda i Vingåker sjunker också arbetslösheten. Under januari månad var 34,2 procent av utlandsfödda i kommunen arbetslösa, vilket motsvarar 207 av 605 personer. Det är 1,9 procentenheter lägre än samma period under 2021. Det är den åttonde månaden i följd som arbetslösheten sjunkit för utlandsfödda i Vingåker.
Skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är dock fortfarande större i Vingåker jämfört med andra kommuner i länet. Trots nedgången har Vingåker den näst högsta arbetslösheten bland utlandsfödda i landet. Anneli Bengtsson säger att det är en känt faktum som de fortsätter att jobba med.
– För några nysvenskar tar det längre tid att komma in i arbete. Det vet vi ju och det är jättetråkigt.