Det fungerar så att hjälporganisationer kan få fullmakt att hjälpa personer att få ut sin medicin. Organisationerna utfärdar sedan intyg för sina volontärer.
– Det är organisationen som går i god för att ombudet är en pålitlig person. Den som vill ha sin medicin skriver att man lämnar fullmakt till den aktuella organisationen. De måste också skriva i den information som vi på apoteket behöver, och hur betalningen ska ske, förklarar Maria Einarsson, chef för Apoteksgruppen i Vingåker.
Volontären som ska hämta ut medicinen måste sedan visa upp både fullmakten och intyget på att denne är godkänd som volontär inne på apoteket.
Än så länge är det inte så många som nyttjat den nya möjligheten med engångsfullmakt.
– Det är så nytt, så det har inte spritt sig till så många än, säger hon.
Sedan coronautbrottet har olika apotekskedjor hittat olika lösningar för att underlätta för personer i riskgrupp att få sina mediciner. Flera kedjor har system med engångsfullmakter.
– Sedan försöker vi även göra personliga lösningar för varje kund. I vissa fall har kunder ringt och beställt mediciner som vi har gjort iordning, och som de sedan har hämtat på baksidan, eller här utanför på torget, säger Maria Einarsson.
Det är desto fler som nyttjat de här individuella lösningarna.
– Och de kommer vi att fortsätta med. Det är viktigt att folk får sina mediciner, säger hon.