Älskat konsthantverk som tål att synas i sömmarna

Broderikonsten vet inga gränser. Det inser snabbt besökarna i Berga kulturkapell, där nästan 150 verk med fritt broderi just nu visas.

Vingåker2016-07-08 13:00

Catarina Vilhelmsson på Berga kulturkapell mellan Vingåker och Högsjö har ett särskilt textilintresse. Förra året hade kapellet en utställning med lapptäcken, och nu är det broderikonst som gäller.

Den drygt 20-åriga Täcklebo Broderiakademi är en rikstäckande förening som Catarina Vilhelmsson kom i kontakt med genom Gudrun Svahn i föreningens Katrineholmsgrupp. Det ledde till att medlemmar i Broderiakademins grupper i Katrineholm, Örebro och Linköping/Norrköping tillsammans skapade en utställning i Berga kulturkapell.

För generationen som nu är i medelåldern är broderi i värsta fall något som man bara minns som ett trist måste i syslöjden.

– Och för de äldre är broderi när man måste märka sina handdukar, konstaterar Gudrun Svahn.

Men broderi är ingalunda textilkonst på dekis. Tvärt om.

– Det är hett just nu, säger Catarina Vilhelmsson.

– Jag tror att folk vill hålla på med sina händer, ägna sig åt hantverk.

Stickning och virkning har också fått ett uppsving, genom gör-det-själv-tanken och gerillaslöjd där hantverk placeras i det offentliga rummet. Vem har till exempel inte sett en lyktstolpe klädd i stickad "benvärmare"?

Men samtidigt som textilhantverk har blivit trendigt, är det svårt att väcka männens intresse. Det finns män i Broderiakademin, men de är försvinnande få.

– Det finns fortfarande män som ser ner på textilhantverk, nedsättande värderingar som finns kvar, säger Martin Sjöberg på Berga kulturkapell.

– Det är något som vi måste kämpa mot.

I kulturkapellet finns broderi som bara fantasin satt gränser för. Det har broderats på plagg, det finns smått och stort, broderade ordspråk och visdomsord och tavlor där två konstnärer har fått likadana garner men skapat helt olika verk. Ett av de mer iögonfallande verken är Högsjökonstnären Christina Hallins, en reslig "gubbe" i panamahatt, skapad av trasor på metallnät.

Gudrun Svahn finns också med i utställningen med sina vackra broderier, bland annat med insekter. Hon broderar ofta smått och har alltid ett arbete med sig i handväskan. Hon beskriver det som en högtidsstund när hon trär nålen och ger sig i kast med en tygbit.

– Det ger en sådan ro. Kroppen får en känsla av välbehag. Slutresultatet är inte så viktigt, säger hon och Catarina Vilhelmsson inflikar:

– Det här är mindfulness i praktiken.

Slutresultatet blir en överraskning även för konstnären. Det är resan som är målet.

– Idéer har jag, men inga skisser, säger Gudrun Svahn.

Den 10 juli har hon workshop i broderi i kulturkapellet. Vem som helst, som tar med sig nål och sax, kan prova på konsten att brodera.

Utställningen pågår den här helgen, 8-10 juli, samt fredag-söndag i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!