Genom en resultatreserv hoppas Allians för Vingåkersbygden kunna undvika eventuella negativa effekter på medborgarnas livskvalitet eller nedskärningar av viktiga tjänster.
– De satsningar vi gör i vår budget betalar sig själva och lyfter kommunen och dess medborgare. De som står utanför arbetsmarknaden satsar vi på, och på våra barn genom möjlighet till bättre utbildning, säger kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M).
Kommunfullmäktige har anslagit extra medel för det kommande året, som kommer att gå till viktiga prioriteringar som infrastrukturförbättringar, effektivitetsvinster och att öka den interna och externa samverkan.
– Det är viktigt att vi kan fortsätta satsa inom områden som att förbättra skolresultaten, landsbygdsutveckling och att få fler invånare som betalar skatt. Men samtidigt ser vi stora behov av att göra strukturella åtgärder i kommunkoncernen som på sikt innebär ökad effektivitet och högre kvalitet, säger Centerpartiets gruppledare Robert Davidsson.
Budgeten ger skolan extra medel som går till inköp av läromedel och anställning av extra matematiklärare. Socialnämnden får också extra medel till insatser för att förbättra kunskaper i svenska för att hjälpa utrikes födda till anställning inom vård och omsorg samt minska antalet delade turer.
– Det är en offensiv budget för att göra Vingåkersbygden ännu mera attraktiv. Hög servicenivå för medborgare och företag är målsättningen. Vi satsa för att hålla tempot uppe, även när konjunkturen pekar åt fel håll, säger Kristdemokraternas gruppledare Lennart Andersson.
För den kommande planperioden har tidningen fått kännedom om två nya fokusområden från alliansen.
1. Vingåkersbygdens utveckling
· Ekonomi i balans
· 10 000 invånare år 2032
· Hållbar tillväxt med entreprenörskap
· Ökade möjligheter till byggnation i hela bygden.
· Ett gott näringslivsklimat
· Föreningslivets, idrottens och kulturens betydelse för samhällets utveckling.
· Förbättra infrastrukturen
· Energieffektivisering
2. Trygghet och hälsa för Vingåkersbygdens medborgare
· Arbetsro och trygghet i förskola, skola och fritidshem
· Förbättrade skolresultat
· Trygghet inom vård och omsorg/äldreomsorg
· Kompetensutveckling
· Minskning av arbetslöshet och ökad egenförsörjning.
· Idrottens och kulturens betydelse för folkhälsan.
· Förbättringar av trafiksituationen.