Nya åtgärden kan tas för att öka säkerheten kring ån

Efter regnovädret tidigare i maj, är ärendet med att stabilisera Vingåkersån på väg till kommunfullmäktige – igen. "Det vi kan göra nu är att vi framåt lägger högsta prioritet gällande säkerheten runt ån", säger Susanne Jaktlund, tillförordnad samhällsbyggnadschef.

Redan 2015 gjordes en utrening av ån. Åtgärderna uteblev, men nu är ärendet åter hos kommunstyrelsen.

Redan 2015 gjordes en utrening av ån. Åtgärderna uteblev, men nu är ärendet åter hos kommunstyrelsen.

Foto: Sophie Eriksson/ Andreas Lindhe

Vingåker2021-06-06 05:35

För sex år sedan gjorde analys- och teknikkonsultföretag WSP en utredning av Vingåkersån. Vid en rutinkontroll hade kommunen upptäckt att åkanten börjat eroderat. WSP gjorde en riskanalys och föreslog stabiliseringsåtgärden utmed ån. Många av åtgärderna uteblev, och efter det senaste skyfallet ligger ärendet åter hos kommunstyrelsen för att igångsätta beslutet på nytt.

– Det har varit ett ärende, men vi har tillstött en del utmaningar längs vägen. Det framkom att det fanns målarmusslor i ån och sen har ett antal medarbetare slutat. Men med facit i hand, hade vi såklart kunnat hantera ärendet mer skyndsamt, säger Susanne Jaktlund, tillförordnad samhällsbyggnadschef.

Samhällsbyggnadsnämnden hoppas att ärendet kan sättas igång snabbt. Efter 2015 har utredningar gjorts och arbetet med projektering är klart.

– Vi beklagar att vi inte lyckats genomföra de stabiliserande åtgärderna enligt plan. Det vi kan göra nu är att vi framåt lägger högsta prioritet gällande säkerheten runt ån. Behöver vi bara anmäla till Länsstyrelsen går anmälan ganska fort. Behöver ärendet upp till mark- och miljödomstolen tar processen ungefär ett år. Det är politikerna som beslutar, men jag skulle bli förvånad om de inte vill stärka upp ån.

undefined
Årbrogården och å-promenaden i Vingåker håller fortsatt stängt, tills dess att resultaten från de geologiska mätningarna kommit.

Situationen utmed ån är fortfarande allvarlig. Åbrogården hålls stängd i väntan på resultat från geologerna och promenadstråket är avspärrat.

– Tre gånger om dagen har vi en okulär besiktning där vi tittar efter nya sprickor och om träd eller lyktsolpar är skeva. Längs med strandpromenaden ser det bra ut, men vi har en spricka vid tekniska förrådet. Det är för tidigt att säga om den är kopplad till eroderingen. 

Susanne Jaktlund fortsätter:

– Vi vet om att ån inte är tillräckligt stabil, så vi behöver stabilisera kanterna. Man chansar ju inte när det handlar om människors liv och hälsa. Säkerheten måste gå först.

Resultatet från konsulenterna på Statens geologiska institut kan dröja tills nästa vecka. Samtidigt är samhällsbyggnadschef nöjd med invånarna och kommunarbetarnas delaktighet under översvämningskrisen.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang från vårt privata näringsliv och medarbetare. Det är häftigt att se hur alla kavlar upp ärmarna, det är nästan så att man blir lite rörd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!