Från skräp till skatt – 25 år av flitig gemenskap

I 25 år har Second handbutiken i Vingåker förvandlat skräp till skatt. Samma idé som lade grunden för butiken har nu slagit igenom på bred front. Second hand är kanske hippare än någonsin.

Bakom kulisserna pågår det ändlösa arbetet med att bedömma, värdera och rengöra pryttlarna som doneras till butiken. Ett trevligt arbete, om man gör det tillsammans. På bild: Catrine Lindskog och Birgitta Bergström.

Bakom kulisserna pågår det ändlösa arbetet med att bedömma, värdera och rengöra pryttlarna som doneras till butiken. Ett trevligt arbete, om man gör det tillsammans. På bild: Catrine Lindskog och Birgitta Bergström.

Foto: Emmilie Haglund

Vingåker2021-08-15 16:45

På lördagsförmiddagarna slås teakdörrarna till den gamla livsmedelsbutiken upp. Kön ringlar sig lång numera. Så har det inte alltid varit. Att göra gott för miljön och gå en skattjakt för en ringa summa, som dessutom går till välgörenhet, verkar vara ett vinnande koncept. Det gör dessutom gott – har det visat sig. 

Ett normalt år går över en miljon kronor från butiken till välgörande ändamål. Dessutom skickas kläder och prylar till behövande runt om i världen. Genom åren har hjälpen gått till bland annat Lettland, Belarus, Estland, Rumänien och Filipinerna. Även lokala sommarläger och diakonverksamheter gynnas av idogt arbete i Vingåker.

undefined
Allt som kommer in i butiken ska vara helt, rent och säljbart. Efter bedömng är det dags för putsning och småfix. Lars-Göran Lindskog tar sig an en kopparkanna.

Enligt Blocket uppskattar svenskarna att i snitt 15 procent av deras inköp skedde på begagnatmarknaden 2019. Då trodde var fjärde person att andelen inköp av begagnade varor skulle öka året därpå.

Butiken i Vingåker drevs tidigare av ortens kyrkor. Idag är butiken en oas av nostalgi driven som en förening i ideell regi. Initiativet möjliggörs av ägarna bakom den lokala livsmedelsbutiken Ica Cityhallen. De tillhandahåller den ljusa 70-talslokalen hyresfritt.

– Det är helt fantastiskt. Det är tack vare dem som vi har kunnat skänka så mycket, säger Lars-Göran Lindskog som är butiksföreståndare.

undefined
"Vi har rensat ut lite, barnen växer ju" berättar Margareta Jonsson, som tycker att det är självklart att ta med pryttlarna till second handbutiken. Med sig har hon Olivia Sunnerberg, 10 år.

Förr tog sig framförallt äldre till butiken. Idag kommer tonåringar och barnfamiljer på eget bevåg.

– Många unga flickor kommer för kläderna, berättar Lars-Göran Lindskog.

I bokhörnan står böckerna sorterade efter kategori. Den vårdas med stolthet av Catrine Lindskog. Sedan de lokala bokhandlarna försvann är det fler som vill bläddra bland deckare och romaner. Lokala böcker säljer bäst, i synnerhet de av Katrineholmsprofilen Haldo. Även andra pryttlar med lokal förankring säljer som smör i solsken.

– Vi kan ta 100 kronor för en sån bok. Det är inte mer än ett häfte vissa gånger, men det säljer, berättar Lindskog.

Dammet yr i solskenet när donationerna packas upp. Kopparkannor putsas upp och knappar sys fast. Allt i goda vänners lag. Sommarens värmebölja har inte kunnat hejda flitet bakom kulisserna.

– Det är som julafton. I varje kartong gömmer sig någonting fint, brukar vi säga.

undefined
Kläderna lockar en yngre generation till butiken, enligt Lars-Göran Lindskog.

Kaffe och gott sällskap ger lön för mödan. Ideellt arbete och hårt flit har möjliggjort arbetet sedan starten. Gemenskapen är omisskännelig, det inser många och kön till att få hjälpa till är nästan lika lång som den utanför affären.

– En familj kommer in ganska ofta med grejer. När dottern tog ett varv i butiken köpte hon en skål, samma skål som föräldrarna nyligen lämnat in, berättar Lars-Göran Lindskog med ett leende.

Förarbetet handlar till stor del om att skilja agnarna från vetet, mest är det vete. Helt rent och säljbart är kravet. Den gulvita simdyna i hårdplast som Olivia Sunnerberg, 10 år, har med sig håller måttet. Dynan har redan varit behjälplig i flera generationer, och duger kanske lika länge till.

– Vi har rensat ut lite, barnen växer ju, berättar hennes sällskap Margareta Jonsson, som tycker att det är självklart att ta med pryttlarna till second handbutiken.

I 25 år har butiken har varit länken mellan nöje och nödga, mellan Vingåkersbor och behövande. Ett inte så litet uppdrag, påpekar butiksföreståndaren som hoppas att gemenskapen i butiken ska kunna växa i många år till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!