Bygget av den nya förskolan Sagolunden i Vingåker drog i gång den 23 september 2022. Nu så här 16 månader senare är förskolan klar för att öppnas.
– Premiäröppningen var i tisdags förra veckan, säger Agneta Gren, rektor på Sagolundens förskola.
Barnen kommer från närliggande Gränden, Södergården och Satellitens förskola, som har slagits ihop och nu är Sagolundens förskola.
– Jag är väldigt stolt över vår nya förskola, säger hon när hon visar tidningen runt på den nybyggda och fräscha förskolan som nu har sex avdelningar, tre för de yngsta barnen och tre för de lite större barnen.
Förskolan rymmer flera entréer, kök och matsal, där man precis som på en grundskola går fram och tar sin mat.
– De små som är ett till tre år äter på sin avdelning. Då hämtar personalen en matvagn. Men för de större barnen är det nytt att man äter tillsammans i en matsal, säger hon.
Utöver det finns även en ateljéer, sagohörna och ett språkrum där barnen får öva på språket. Just nu står det dock bara en stor smartboard i det lilla rummet.
– Vi har inte hunnit starta upp det än, men "språklyan" är ett rum där vi övar på språket och leker fram det.
Agneta Gren berättar att det är lättare på en stor förskola att öppna och stänga.
– Man kan samarbeta på ett annat sätt än om man bara har två avdelningar, säger hon.
Tanken är att det ska finnas runt 110 barn på hela förskolan, som också har ett genomgående tema; Astrid Lindgren.
När man kliver in via entrédörren möts man direkt av en stor tavla på Astrid Lindgren och några av hennes mest välkända citat. De sex avdelningarna heter Villekulla, Saltkråkan, Körsbergsdalen, Mattisborgen, Katthult och Lönneberga.
– Astrid Lindgren var en helt fantastisk sagoberättare och det kändes fint att ha ett genomgående tema, säger Agneta Gren.
Förutom namnet följer sagotemat med även i sagohörnan, där Agneta Gren sätter sig ner bland gosedjuren och berättar vidare.
– Den är inte riktigt helt färdig än. Vi ska köpa in lite fler kuddar och göra det mer mysigt. Men här kan man lyssna på bok, läsa, spela saga eller dramatisera.
Hon berättar att det är lite speciellt och samtidigt en utmaning att tre förskolor slår samman.
– Alla tre har haft lite olika arbetssätt tidigare, men vi har ju samma mål allihopa och har hittat ett bra samarbete.
Därför ser också avdelningarna lite olika ut också, förklarar Agneta Gren.
Känns det bra att flytta in här?
– Ja, det känns jättebra. Jag är jätteglad att få vara en del i det här, som rektor och få starta upp en helt ny förskola. Det är också en fördel att vi har exakt samma arbetslag så det vara bara att flytta hit och köra på igen. Vi har kunnat förbereda oss över en lång tid. Alla har varit positiva och glada hela tiden.
Man kan se den gamla förskolan från fönstret.
– Barnen har sett den här byggnaden byggas upp ifrån Gränden och Södergården. Och sen blir det kul att få se den rivas härifrån. Den blir spännande att följa.
Just nu är gården under uppbyggnad. Byggstaketen är fortfarande kvar utanför förskolan och den massiva snön har också påverkat bygget.
– Vi bygger inte i rätt byggtid. Årstidmässigt så är det ju inte läge att rulla ut gräset. Vi har en mindre gård att vara på just nu. Men vi har också kunnat vara på Södergården, som är precis intill.
När Gränden har rivits kommer det bli parkering och en större gård. I vår planerar man att ha den stora invigningen av förskolan.