Ny konstnär i SOS har ställt ut i världsstäder

Känd i konstkretsar runt om i världen, förföljd och hotad till livet för sin satiriska och politiska konst. Och två målningar har han nyligen sålt till Carl XVI Gustaf. Möt månadens konstnär Reza Hazare.

2 december 2016 09:33

Han har ställt ut bland annat i Paris, i Moskva, i Dubai, i Afghanistan och numera kan han lägga Österåker Flen och Vingåker till utställningsorter.

Reza Hazare. 29 år och född i Afghanistan, har verkat som konstnär i flera länder, till dess att han var tvungen att fly efter en utställning där hans satiriska och politiska konst höll på att kosta honom livet.

– Dom ville döda mig.

Han anlände till Sverige förra sommaren och bodde i Flen fram till i somras då han blev Vingåkersbo.

Välkända konstnären Birgitta Lovén träffade Hazare på Mötesplatsen där hon arbetar ideellt några timmar i veckan. Då båda är konstnärer fann de varandra och Lovén har engagerat sig för att ge Reza Hazare en möjlighet att etablera sig i sin nya hemort.

I somras var han med i en samlingsutställning i Österåker som konstsällskapet Söder om sjön (SOS) arrangerade (och sålde två tavlor) och denna månad är nye medlemmen i konstsällskapet Månadens SOS-konstnär och ställer ut på biblioteket i Vingåker.

Härförliden hade han målningar med på en utställning i Flens bibliotek, och en av besökarna var Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte. Som uppenbarligen fascinerades av Reza Hazares konst på papper, och köpte två målningar. Tyvärr, konstaterar Hazare, var han inte var närvarande själv vid tillfället.

– Jag blev chockad och överraskad när jag fick veta att kungen köpt tavlor.

Att bli konstnär har funnits med i hans livsplan sedan yngre tonåren,. Efter att ha ställt ut i storstäder är det nog en del i konstkretsar som känner till hans namn. Nu siktar han på att etablera sig i Vingåker och Sverige och sedan ut mot Europa.

Hazare säger att han är glad att han träffat konstvänner här i Vingåker, och att vara med i en förening som i nuläget samlar 28 konstnärer är en god grund för att hans konst ska hitta fler betraktare framöver.

Från och med 1 december är han månadens SOS-konstnär och därmed kan alla som önskar se prov på hans målningar i ett av bibliotekets skyltfönster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!