Kvartett bjuder in till vandringsteater

Sjöråa på Säfstaholms slott. Det är en föreställning som bjuder in publiken till ett mer aktivt deltagande i en vandringsteater som börjar på slottet och sedan förs ut till slottsparken och ån.

29 juli 2016 11:00

I generös sommarsol sitter en välkänd kvartett och ska precis inleda repetitionerna inför föreställningen "Sjöråa på slottet". Det är Mia Poppe, Niclas Strand, Johanna och Thomas Widén som tillsammans med VM kören kommer att ge föreställningen vid fem tillfällen helgen 19-21 augusti.

Detta kommer att bli den tredje versionen av Sjöråa som ursprungligen hade premiär 2004 och då spelades den på "teaterbåten" som gick mellan Örebro och Fiskeboda. Niclas Strand hade redan då den bärande rollen som kapten Zimmerman, och Johanna och Thomas Widén skrev musiken. Musik som för övrigt nyss lagts ut på Spotify, berättar Thomas Widén.

2008 gjordes en version på land, närmare bestämt vid Hjälmargården. Åtta år senare är det dags för version tre och nu kommer föreställningen att ha Säfstaholms slott, slottsparken och Vingåkersån som scen.

En vandringsteater innebär att publiken följer i skådespelare och musikers spår.

Det kommer att bli en föreställning med färre skådespelare än de två tidigare versionerna, och de 61, 5 (!) rolltolkningarna har decimerats i denna omskrivna version. En del kommer enkom att omnämnas utan att någon spelar rollen. och med små medel kommer skådespelarna att gestalta olika historiska personer, men den ledande rollen är som vanligt Kapten Zimmerman. Mia Poppe är debutant vad gäller Sjöråa, och hon betonar att hon ser fram mot att spela sina många roller.

Thomas Widén berättar att nye upplevelsechefen Johan Tranquist vill att slottet ska användas till andra evenemang än enkom konstutställningar, och att de fick frågan om de hade något på gång.

Svaret blev sålunda Sjöråa på slottet.

VM kören som deltar i de fem föreställningarna består av ett dussintal sångare och om ett par veckor kommer skådespelare, musiker och kören att sluta upp på slottet för repetitioner inför de fem föreställningarna med premiär fredag 19 augusti, och sedan följer två föreställningar 20 augusti och två 21 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!