Många barn på plats när Aladdin spelades

På måndagen var det premiär för sagoveckan i Säfstaholms slottspark. Veckan inleddes med en nypremiär av sagan om Aladdin, som hade fått helt nyskriven musik.

18 juli 2016 21:00

Många barn var på plats när sagoveckan inleddes med en föreställning om Aladdin. Föreställningen, som tidigare endast bestått av teater, var nu tonsatt med ny musik av Johanna och Thomas Widén.

– Det känns spännande och roligt, det är första gången vi gör det här på riktigt, säger Thomas Widén strax innan föreställningen ska börja.

Skådespelarna Mia Poppe och Niclas Strand har spelat teaterversionen av föreställningen många gånger. Måndagens föreställning var den första då de även ackompanjerades av Johanna Widén på fiol och Thomas Widén på gitarr och piano.

Thomas Widén berättar att idén om att tonsätta sagorna kom efter att han för två år sedan såg Mia Poppe och Niclas Strand framföra sin teaterversion av en av sagorna.

– Musiken fyller ut och gör att känslan förstärks, säger Thomas Widén.

Sjunger gör de alla fyra under den halvtimmes långa föreställningen där Aladdin både träffar anden i ringen och anden i flaskan. Aladdin får även möta en elak trollkarl och hinner till och med bli kär innan föreställningen är slut.

Sagoveckan, som får ekonomiskt stöd av Vingåkers kommun, ska bidra till att göra Säfstaholms slott mer levande.

– Det är roligt att kommunen satsar på barnkultur, säger Niclas Strand.

Skådespelare Mia Poppe berättar att de med sagoveckan vill slå ett slag för teatersagan och berättandet.

– Jag brinner för barnkultur och vill att det ska finnas mer än bara surf- och läsplattor för barnen, berättar Mia Poppe.

Istället för stora teateruppsättningar arbetar gruppen med ett mindre format och vill med små medel göra sagan levande. Mia Poppe berättar att de bland annat går in och ut ur roller och även spelar flera karaktärer var.

Varje dag fram till fredag kommer publiken få se en ny saga framföras på den lilla scenen vid Säfstaholms slott, tre av sagorna har helt nyskriven musik.

På fredagen blir det stor final när gruppen kommer att improvisera fram en helt ny saga. Publiken kommer att få bestämma vilka karaktärer som ska vara med och vilken miljö skådespelarna ska befinna sig i.

– Vi kommer att skapa en saga tillsammans med barnen i publiken. Det är väldigt utvecklande för barnen att få vara med och skapa dramaturgin, säger Mia Poppe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!