Känd konstnär ställer ut i Titthålet i Regna

Från utställningar i New York, Las Vegas, Los Angeles, Rom och Österrike till Hönshuset i Regna. Marie Åkerlund gillar kontraster, slår hon fast när hon hänger utställningen.

17 juni 2016 10:30

Galleri Titthålet i Hönshuset i Regna fortsätter att bjuda på god konst. Marie Åkerlund är en internationellt erkänd konstnär som 2015 fick ta emot ett internationellt konstpris i Rom.

Det var för fyra år sedan som Åkerlund tog steget fullt ut och blev konstnär på heltid. Dessförinnan har hon arbetat som massör. Och att teckna och måla har hon med sig sedan barnsben.

– Jag var livrädd, men valde ändå att satsa på heltid.

Hon bor i Finspångs kommun och när hon fick en förfrågan om att ställa ut under temat "Väsen och vingar" behövde hon inte lång betänketid innan hon sa ja. Vi möts i den lilla lokalen där stor konst ställs ut. Det är dags att hänga tavlor och på frågan hur det känns att komma från utställningar i världsstäder till Regna ute på landsbygden konstaterar hon att det är bara kul att kunna visa sin konst även på en mindre arena.

Utställningen pågår mellan 17 juni och 10 juli och hålls öppen under fredagar, lördagar och söndagar. Och med ett undantag kommer Marie Åkelund att vara på plats. Men denna lördag har hon fått "dispens" för att vara på vernissage i Munkfors där hon också ställer ut.

Om än att hon bor i Finspångs kommun har hon inte haft så många utställningar i sin hemkommun.

– Det här är en möjlighet att få visa upp min konst.

Den 15 juli är det dags för Marie Blomgren att visa sepiafärgade akvareller med motiv från förr. 12 augusti till 28 augusti kommer Linda och Michael Maasing att visa skinn och smide i Titthålet.

I samma byggnad, det gamla Hönshuset, finns en butik där besökare kan köpa hemslöjd och konsthantverk från konsthantverkare som verkar i regionen.

Elisabeth Andersson och Vanja Ejnarsson är två av de åtta damer som ingår i den ideella förening som driver Hönshuset och Titthålet. De är i full färd med att fixa till i butiken inför premiären 17 juni.

Hönshuset startade för 12 år sedan och har med åren blivit allt mer känt och det kommer en hel del folk för att ta en fika, kolla galleri Titthålet och handla konsthantverk.

– Vi har varit igång så länge och det är roligt att det varje år kommer små grupper som gör en utflykt hit. Och det är ju en vacker trakt här.

Hönshuset ligger i anslutning till kyrkan och till Regnagården som är ett STF-vandrarhem. Regna är en ort som bjuder mycket naturskönt och att även kunna erbjuda övernattning och konst och konsthantverk på hög nivå gör den lilla orten smått unik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Klas-Göran Bäck