Titta på bikupor, smaka på honung och kakor med honung i, eller prova skyddsklädseln, förutom att ställa frågor till erfarna biodlare, det kunde intresserade få göra på biodlarföreningens öppna hus. 

Och intresset är stort, berättar föreningens ordförande Christina Larsson. Det är dels pollineringen många vill hjälpa till med, genom att ha de livsviktiga bina och dels lockar produkterna bina producerar. 

– Man vill ha honung, pollen och bivax. Bivax används till hudvårdsprodukter. 

Artikelbild

| Rosemarie Ebker från Vingåkers biodlarförening visar en träram med bivax.

En av de intresserade är Irene Sandqvist, som bor nära Lundbyskog. 

– Vi flyttade ner hit för 26 år sedan och jag sa från början att jag ville ha bin. Men det har inte blivit av. Nu tänkte jag att det är dags, säger hon, och vill anmäla både sig själv och barnen Wilma och Axel till vårens biodlarkurs. 

Varje lokalförening i Sveriges biodlares riksförbund anordnar biodlarkurser. 

– Kurserna följer bina från att de vaknar på våren, i mars ungefär, tills det är sju grader utomhus på hösten. Då kryper de in i kupan och stannar inne mestadels, säger Christina Larsson. 

Artikelbild

| Rökpuff, som används för att hålla bina lugna när man sysslar med bikupan.

Den milda vintern i år kan betyda problem för bina. Om maten tar slut i kupan och biodlaren fyller på, kan bina tro att kombinationen tillgång på föda och värme utomhus betyder att det är vår. Om drottningen dras med i våryran och börjar lägga ägg, dör ynglen av svält när det inte finns föda utomhus, som bina kan hämta åt dem. 

– Det är också farligt om det blir väldigt kallt och det finns yngel i kupan. Bina håller värmen, de sitter i en klump och de yttre lagren rör sig inåt, men ynglen kan inte värma sig. Då fryser de ihjäl. 

Samtidigt, konstaterar Christina Larsson, är bin väldigt anpassningsbara. 

– Det är fantastiska små kryp. 

Vingåkersföreningen har just nu 33 aktiva medlemmar. Om biodling tidigare kanske främst var förbehållet äldre män, som byskollärare, är nu både fler kvinnor och fler yngre intresserade. Christina Larsson tittar på besöksstatistiken, när halva Öppna hus-dagen gått. 

– Fyra barn, tio damer, fyra herrar. Damerna kommer stort, säger hon. 

Än har Sörmland sluppit ifrån sjukdomen amerikansk yngelröta, som slagit ut många bisamhällen på andra håll. 

– Det är en smitta som överförs dels mellan redskap, dels mellan bin. Man ska vara försiktig med att åka och hjälpa andra biodlare med sina egna redskap, låna hellre av den andra biodlaren. Men smittan sprids också när bina flyger fel, säger Christina Larsson.