Varmaste majmånaden – på över 100 år i Sörmland: "Riktig medelhavsvärme"

Inte sedan 1901 har det varit så varmt i Sörmland under en majmånad. Temperaturen har snuddat uppåt 30-strecket – och det varma vädret bara fortsätter.

– Att den här värmen hängt i så länge är ovanligt, säger Malva Lindborg vid SMHI.

31 januari 2018 18:00

I början av maj strömmade varm luft in över norra Europa och Sverige. Och det stabila högtrycket har legat kvar vilket har lett till ovanligt höga temperaturer i maj månad.

– Det är väldigt varmt och värmen ser ut att ligga kvar. Det är riktig medelhavsvärme som vi har över oss, säger Malva Lindborg meteorolog vid SMHI.

I slutet av maj brukar dagstemperaturen ligga på 15-20 grader – det vill säga långt ifrån temperaturer på 30 grader. Samtidigt är maj och juni brytningspunkten mellan sommar och vår och temperaturerna kan skifta väldigt mycket från år till år. Men att värmen håller i sig är mindre vanligt.

– Det är den varmaste majmånaden sedan 1901. Det har varit riktigt varmt och troligtvis rekordvarmt, säger Malva Lindborg.

Medeltemperaturen för maj, som i år ligger på 11,3 grader hittills, är uppmätt längs kusten och troligtvis är temperaturen över land ännu högre.

– Jag skulle gissa på att det är 15 eller dryga 15 men jag har ingen siffra på det, säger Malva Lindborg.

Under onsdagen var det som mest 28,5 grader i Eskilstuna och i helgen visar prognosen åter på temperaturer kring 30-strecket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson