Världens fest hade plats för alla

Familjedagen rivstartade med människor som möttes, sorlade och skrattade tillsammans. "Det är det här som är integrationsarbete."

Niayehs Tajik, 3 år, och Sanz Yosafi, 4 år, dansade med sjalar på lördagens familjedag i Slottskolan.

Niayehs Tajik, 3 år, och Sanz Yosafi, 4 år, dansade med sjalar på lördagens familjedag i Slottskolan.

Foto: Carina Ekdahl

Vingåkers kommun2019-11-17 15:00

Ute var lördagens novemberdag grå och kulen, inne i Slottsskolans matsal var det varmt och fullt av kärlek. Där rivstartade familjedagen med människor som möttes, sorlade och skrattade tillsammans.

– Folk behöver varandra. Att träffas och inkludera varandra, oavsett om man är afghansk, irakisk eller svensk, betyder mycket, säger Ludmila Holm som är ansvarig för integrationsarbetet i Vingåkers kommun.

Många bidrog till festen. Det hade bakats och lagats mat till en buffé som bjöd på smakprov från många av världens hörn. Somaliska samosas trängdes med svenska kanelbullar och afghanska goshefil. Världskören och Kulturskolans elever bjöd på musik och dans.

Sheren Hamdi från Syrien sjöng för första gången solo på svenska. Hon hade valt "Gabriellas sång".

– Jag var nervös innan, men sedan var det bara jätteroligt. Det är lättare att sjunga än prata svenska. För mig är musik livet, och jag har studerat sång i Syrien.

Några som också passade på att visa upp sig var några av Vingåkers 115 språkvänner. 

– En gång i veckan träffar man sin språkvän och pratar svenska. Oftast övergår det till att man blir vänner på riktigt, säger Marie Franzén.

– Som ny i Sverige är det också viktigt att lära sig samhällskoderna. Det minskar kulturkrockarna. Att lära sig språket är också en väg till jobb, säger Angela Sidiqi som är projektledare för språkvännerna.

Familjedagen arrangerades av integrationsenheten i Vingåkers kommun tillsammans med Kulturskolan.

Layla Jafari hade bakat goshefil, ett afghanskt fikabröd.
Layla Jafari hade bakat goshefil, ett afghanskt fikabröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!