Varnar för ryska lögner i riksrättsprocess

Ryska lögner har fått fäste i riksrättsutredningen när ledamöter försöker försvara president Donald Trump, varnar nästa vittne som framträder i förhörsprocessen.

21 november 2019 18:41

Fiona Hill, som fram till i somras var rådgivare till presidenten i Rysslandsfrågor, varnar kongressledamöter för att anamma konspirationsteorier när de bestrider anklagelserna mot president Trump.

Vissa av er här i utskottet tycks tro att Ryssland och dess säkerhetstjänster inte genomförde en insats mot vårt land och att kanske Ukraina, på något sätt, gjorde det, säger Hill.
Detta är en påhittad version som har konstruerats och spridits av de ryska säkerhetstjänsterna själva.

Utredningen om en möjlig riksrättsprocess gäller Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli där han bad om "en tjänst". Zelenskyj uppges ha blivit ombedd att bland annat offentligt tillkännage en utredning av ukrainska påverkansförsök mot USA.

Flera republikaner i det demokratledda underrättelseutskott som leder utredningen har sagt att presidenten misstänkte att det var så det låg till och att det motiverade hans begäran.

Några ukrainska försök har inte belagts utan avfärdats som en konspirationsteori. USA:s underrättelsetjänster har återkommande slagit fast att Ryssland stod för en omfattande påverkansinsats och ett tiotal personer har åtalats för detta.

Fiona Hill rådgav fram till i juli Vita husets nationella säkerhetsråd i Rysslands- och Europafrågor. I sitt framträdande varnar hon kongressen för att det snart är för sent att hindra nya ryska påverkansförsök inför valet nästa år.

Bakgrund: Riksrättsutredningen

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket USA:s president Donald Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst". Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Det handlade om att utreda Hunter Biden, son till ex-vicepresident Joe Biden som hoppas utmana Trump i nästa års val, samt utreda om det gjordes ukrainska försök att påverka det förra presidentvalet. Zelenskyj ombads enligt vittnesmålen gå ut och berätta om sådana utredningar offentligt.

Under tiden som vicepresident krävde Joe Biden en korruptionsanklagad riksåklagares avgång. Samma riksåklagare översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som hans son Joe Biden nyligen hade inträtt i styrelsen för. Enligt anklagelserna från presidentens läger såg Joe Biden till att få riksåklagaren sparkad för sin sons skull, vilket inte belagts rättsligt.

Den andra delen av tjänsten handlar om att Zelenskyj skulle titta närmare på ett it-företaget som är en del av en obelagd teori om att det var Ukraina och inte Ryssland som försökte påverka det senaste presidentvalet i USA och att Trumps politiska motståndare gömt undan hemliga bevis för detta i Ukraina.

Det har inte framkommit några bevis som stödjer någon av teorierna.

Frågor har också väckts kring den roll som Trumps personlige advokat Rudy Giuliani spelat i sina kontakter med Ukraina. Vittnen beskriver hur han drivit en parallell, inofficiell utrikespolitik som syftat till att trycka på om dessa utredningar. Enligt visselblåsaruppgifterna och vittnen kopplades det militära stödet till Ukraina direkt till hur medgörlig landets president var.

Representanthuset undersöker om presidentens begäran om en tjänst utgör ett brott mot USA:s stränga valfinansieringslagar, som förbjuder politiska kandidater att be utländska aktörer om hjälp, och om det utgör skäl för att ställa honom inför riksrätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters