Tuffa förhör för nya bossar i EU

En? Två? Tre? Eller kanske ännu fler?

En hel rad tilltänkta EU-kommissionärer riskerar att nobbas efter tuff kritik mot deras arbetsuppgifter och ansvarsområden.

Hårda förhör väntar i EU-parlamentet.

11 september 2019 14:06

Såväl 2009 som 2014 tvingades dåvarande kommissionscheferna José Manuel Barroso och Jean-Claude Juncker ändra om i sina laguppställningar. Barroso ville göra bulgariska Rumjana Zjeleva till biståndskommissionär, men fick tänka om sedan Zjeleva sågats rejält i EU-parlamentets utskottsförhör. Juncker fick i sin tur byta bort slovenska Alenka Bratusek, som också fick svidande kritik när hon utskottsgranskades som energiunionsansvarig.

När det nu snart är dags för Ursula von der Leyens tilltänkta kommissionärer att förhöras så slipas det på knivarna igen.

Någon kommer definitivt att ryka. Denna gång kan det till och med bli mer än en, gissar svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) på en pressträff i Bryssel.

Skyddad livsstil?

När von der Leyen i tisdags presenterade vad hennes 26 kommissionärer ska få för uppdrag skrevs snabba frågetecken ned om både ansvarsområden och titlar.

Främst stormar det kring grekiske Margaritis Schinas vars titel som ansvarig för att "skydda våra europeiska livsstil", anklagas för att vara hämtad från ytterhögerns ordbok.

En absolut skandal, fräste belgaren Philippe Lamberts, gruppledare i EU-parlamentets gröna partigrupp, i en omedelbar kommentar – särskilt med tanke på att Schinas kommer att vara delansvarig för migrationsfrågorna.

Om inte titeln ändras lär han nu kunna räkna med en rejäl holmgång i väntande utskottsförhör, även om det i huvudsak är svenska Ylva Johansson som ska hantera asyl- och migrationspolitiken.

"Ingen lek"

Andra som kan få det tufft är franska industrikommissionären Sylvie Goulard och polske jordbrukschefen Janusz Wojciechowski som båda står under formell utredning för felaktigt användande av sina bidrag i EU-parlamentet. Rumänska Rovana Plumb, utsedd till transportansvarig, har i sin tur nätt och jämnt undgått en korruptionsgranskning i hemlandet.

Därutöver ifrågasätts utvidgningsansvarige László Trócsányi för sina år som justitieminister i Ungern – vars politik på just det juridiska området fått hård kritik av många. Och att Paolo Gentiloni från ekonomiskt svajiga Italien ska ansvara för just ekonomin skapar också funderingar.

Varje kommissionär kommer att pressas i tre timmar långa utskottsförhör som inleds i slutet av september.

Det här är ingen lek. Svenska politiker har nog ingen aning om hur tufft det är, konstaterar Fredrick Federley (C).
Fakta: von der Leyen-kommissionen

Tyska Ursula von der Leyen har redan utsetts till EU-kommissionens nästa ordförande. Närmast under sig kommer hon att ha tre exekutiva viceordföranden. Nederländske Frans Timmermans blir klimatkommissionär och ansvarig för en "ny grön giv". Danska Margrethe Vestager får högsta ansvar för digitaliseringen, men också konkurrensfrågorna. Lettiske Valdis Dombrovskis samordnar det ekonomiska och agerar som finansmarknadskommissionär.

Där under finns ytterligare fem viceordföranden, däribland spanske Josep Borrell som EU:s utrikeschef. Bland de övriga 18 finns svenska Ylva Johansson, med titeln inrikeskommissionär. I Johanssons omfattande arbetsuppgifter ingår att ta fram en "ny pakt" för asyl- och migration, skapa legala invandringsvägar för både skyddsbehövande och arbetskraft, förstärka kust- och gränsbevakningen, få Schengen-zonen att fungera och bekämpa människosmuggling, terrorism, radikalisering och terrormaterial på nätet.

Johansson kommer under sig att ha EU:s stora generaldirektorat för migration och inrikespolitik, DG Home, som leds av grekiska Paraskevi Michou. Ovanför sig kommer hon i sin tur att ha kommissionens viceordförande med ansvar för att skydda den europeiska livsstilen, likaledes grekiske Margaritis Schinas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT