Tolvåring coronadöd i Belgien

En tolvårig flicka har blivit Europas hittills yngsta dödsoffer för covid-19.

Belgiskan uppges inte ha lidit av någon bakomliggande allvarlig sjukdom.

31 mars 2020 14:13

Beskedet om flickans död meddelades vid tisdagens dagliga coronapresskonferens i Bryssel.

Det är känslomässigt väldigt svårt, för det berör ett barn. Våra tankar går till hennes familj och hennes nära. Det är en händelse som är väldigt ovanlig, men som berör oss starkt, berättar talesmannen Emmanuel André, med tydligt darr på rösten.

Tre dagar efter att ha testats positivt för coronavirus blev flickan plötsligt sämre med hög feber. Hon avled i lördags.

Från Flandern

Enligt Andrés kollega Steven Van Gucht ska flickan inte ha haft några bakomliggande sjukdomar.

Det är vad vi vet för tillfället, men vi inväntar bekräftelser, säger Van Gucht till tv-kanalen VTM.

Flickan kom från Gent i Flandern och har liksom övriga belgiska barn varit hemma från skolan sedan den 13 mars.

Kontakt har tagits med hennes klasskamrater och lärarna på skolan, berättar Elke Decruynaere, undervisningsansvarig i kommunen, för tidningen Het Niuewsblad.

"Inte alla lika"

Inte heller de andra två yngsta som avlidit i Europa på grund av covid-19 – en 14-årig portugis och en 16-årig fransyska – uppges ha lidit av några allvarliga sjukdomar sedan tidigare, vilket annars varit fallet med många av de äldre som dött i sjukdomen.

Vi är inte alla lika när det gäller hur vi reagerar på mikrober. En person som verkar normal kan ha en svaghet i immunsystemet som bara visar sig under exceptionella omständigheter, säger Michel Goldman, professor i immunologi vid Fria universitetet i Bryssel, ULB, till tidningen Le Soir.
Fakta: Covid-19 i Belgien

Belgien har hittills registrerat 12 775 fall av coronavirussjukdomen covid-19. På sjukhus vårdas 4 920 smittade, varav 1 021 får intensivvård.

De senaste dagarna har ökningen av antalet nya fall inte varit lika stark som tidigare. På tisdagen registrerades 876 nya fall, efter fem dagar i rad med ökningar på över 1 000 fall om dagen.

Totalt har 705 belgare avlidit i sjukdomen, varav 94 nya döda meddelas på tisdagen. 93 procent av de döda var över 65 år, men bland offren finns även en tolvårig flicka och en 30-årig sjuksköterska. Ingen av de två led av några tidigare kända sjukdomar.

Källor: Le Soir, De Standaard.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Wiktor Nummelin/TT