Sjukhusfartyg från "9/11" tillbaka i New York

Militärens sjukhusfartyg USNS Comfort, som även skickades till New York efter 11-septemberdåden 2001, är nu på plats vid Manhattan för att underlätta USA:s coronavirusbekämpning.

31 mars 2020 15:41

Det drygt 270 meter långa fartyget hälsades av jublande New York-bor när det lade till vid en av Manhattans pirer på måndagseftermiddagen. För många påminner det om tidigare krislägen, i och med att fartyget tog hand om offer i staden i efterspelet till terrordåden 2001, på engelska omtalade som "nine eleven", 9/11.

Med sitt enorma vita skrov, prytt med röda kors, tecknar det en tydlig bild framför världsmetropolens grå skyskrapor.

Hittills har över 3 000 människor dött i USA efter att ha insjuknat i covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset ger upphov till. Delstaten New York är värst drabbad med över 1 200 av dödsfallen, varav minst 790 i staden med samma namn.

Presidenten svängde

Guvernören Andrew Cuomo leder en kamp mot klockan för att hinna stärka upp en sjukvård som redan går på knäna.

Han har flera gånger hamnat på kollisionskurs med presidenten Donald Trump, som tidigare sagt att hela krisen borde vara över till i påsk – om knappt två veckor. I söndags ändrade dock presidenten ton och signalerade en längre kris.

Man måste planera för två veckor, tre veckor, fyra veckor framåt, då toppen kommer, och säkerställa att vi då är i ett läge där vi kan vinna kampen, säger Cuomo under en presskonferens.

Nya sjukhus

USNS Comfort kommer att spela en viktig roll i den kampen. Dess 1 000 sjuksängar kommer att användas till patienter i behov av intensivvård men som har andra sjukdomar än covid-19, för att avlasta delstatens andra sjukhus.

På måndagen öppnade ett tillfälligt sjukhus i mässanläggningen Javits center med plats för 2 900 patienter och under tisdagen tas ett fältsjukhus i Central Park i bruk.

Samtidigt har flygleveranser av skyddsutrustning och termometrar från den federala katastrofmyndigheten Fema börjat anlända till New York. Borgmästaren Bill de Blasio säger att staden även behöver 400 respiratorer senast i slutet av veckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP