Salomonöarna bryter med Taiwan

Salomonöarnas regering har klippt sina formella band med Taiwan.

Kina gläds när isoleringen av önationen skruvas upp ytterligare.

16 september 2019 14:54

Salomonöarnas beslut innebär att Taiwan nu bara har officiella förbindelser med 16 länder i världen.

Taiwan har inte rätt till formella band till andra länder, enligt Kina som anser att Taiwan är en del av det kinesiska territoriet.

Vi välkomnar att Salomonöarna väljer en historisk möjlighet, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Taiwan kommer omedelbart att stänga sin ambassad i Salomonöarna och kalla hem sina diplomater, meddelar utrikesminister Joseph Wu.

Han säger att Kina försöker lägga sig i landets kommande val i januari med "dollardiplomati".

Regeringen fördömer skarpt detta och uppmanar människor att hålla fast vid självbestämmandet och värdet av frihet och demokrati, säger han.

Den salomonske premiärministern Manasseh Sogavares regering har pressats av inhemska parlamentariker som ifrågasatt fördelarna med att stå bakom Taiwan. Sogavare har tidigare konstaterat att Kina har större möjligheter att investera i det fattiga landets infrastruktur.

Peking har trappat upp sina försök att isolera Taiwan diplomatiskt sedan president Tsai Ing-Wen, vars parti vill hålla Kina på armlängds avstånd, tillträdde 2016. Sedan dess har Taiwan förlorat sina diplomatiska kontakter med länder som Burkina Faso, Dominikanska republiken, Panama, El Salvador och Sao Tomé och Principe.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men det anspråket har bara godkänts av ett fåtal länder runt om i världen. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då kinesiska nationalister tog över Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som själv kallar sig Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwan har över 23 miljoner invånare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters