Ryssland fortsätter släppa valar fria

Rysslands president Vladimir Putin tycks stå fast vid sitt löfte.

Nu fortsätter landet frisläppandet av de hundratalet viltfångade valar som sedan förra sommaren hållits i fångenskap i Sibirien, rapporterar AFP.

11 juli 2019 16:07

På torsdagen lastades tre späckhuggare, en hane och två honor, på lastbilar vid den avsides belägna anläggning som medierna döpt till "valfängelset".

Totalt rör det sig om elva späckhuggare och 87 vitvalar som hållits i små fållor i närheten av den sibiriska staden Nachodka, som ligger nära Vladivostok i landets sydöstra hörn. Efter omfattande kritik och protester från både inhemska och globala djurrättsorganisationer – och en namninsamling som skrevs under av 1,5 miljoner människor – backade Putin i förra månaden från planerna på att sälja valarna till djurparker i Kina.

Planen är nu att samtliga 98 valar ska släppas fria. Två späckhuggare och sex vitvalar har redan transporterats tillbaka till sitt naturliga habitat i Ochotska havet – en resa på sex dagar. Arbetet väntas totalt ta kring fyra månader, och forskarnas förhoppning är att späckhuggarna ska hitta tillbaka till de familjer som de slitits ifrån genom tillfångatagandet.

Experter och aktivister har kritiserat att inga oberoende observatörer släpps in till anläggningen, och inte heller tillåts överse arbetet med frisläppningarna.

Ryssland är det enda landet i världen som i dagsläget fångar vilda späckhuggare och vitvalar för att sälja dem vidare.

Fakta: Valar i fångenskap

Elva späckhuggare och 87 vitvalar har hållits fångna nära Vladivostok i östra Ryssland sedan förra sommaren.

När bilder läckte ut till allmänheten i november 2018 skrev 1,5 miljoner människor under en namninsamling med krav på att valarna skulle släppas.

2016 beslutade temaparkerna Seaworld i USA att de avslutar sina avelsprogram med späckhuggare efter att parkerna tappat i popularitet, bland annat till följd av filmen "Blackfish" som avslöjade lidande hos späckhuggare i fångenskap.

Samtidigt har vattenparker i Kina börjat med avelsprogram för späckhuggare för att möta det stora intresset från den kinesiska befolkningen. Bara de elva späckhuggare som hållits fångna i Ryssland beräknas vara värda omkring 100 miljoner dollar.

Forskare oroas över den kinesiska utvecklingen, dels för att det visat sig att späckhuggarna utfodras felaktigt, och dels för att det finns risk för inavel. Späckhuggare tillhör delfinfamiljen och lever i flockar.

Källa: National Geographic

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mia Holmberg Karlsson/TT