Nordmakedonien numera medlem i Nato

28 mars 2020 19:21

Nordmakedonien har formellt upptagits i militäralliansen Natos gemenskap. USA:s utrikesminister Mike Pompeo konstaterade i ett uttalande Nordmakedoniens medlemskap.

"Nordmakedoniens inträde i Nato i dag är kulmen på många års ansträngningar av regeringen och folket i Nordmakedonien att gå med i Nato", sade Pompeo. Han tillade att landets medlemskap ska stödja större integration, demokratiska reformer, handel, säkerhet och stabilitet i regionen.

Det slutgiltiga steget in i Nato har kommit efter åratal av försök och förhandlingar, då Grekland motsatt sig medlemskap på grund av grannlandets tidigare namn.

Landet hette då formellt Den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien. Makedonien är också en historisk och geografisk region i norra Grekland.

I januari i fjol kunde en av de längsta diplomatiska dispyterna avgöras, och i februari för ett år sedan inleddes förhandlingar sedan Natos 29 medlemmar godkänt processen.

"Nordmakedonien är nu en del av Nato-familjen, en familj med 30 nationer och nästan en miljard människor", skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande.

Han leder en ceremoni på måndag, då Nordmakedoniens flagga ska hissas för första gången vid Natos högkvarter i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT