Möjligt politiskt motiv bakom politikermord

16 juni 2019 20:15

En man har gripits i utredningen av mordet på den tyske politikern Walter Lübcke. Flera tyska medier rapporterar att den gripne kan ha koppling till högerextrema kretsar.

Den 65-årige lokalpolitikern Walter Lübcke sköts ihjäl utanför sitt hem nära Kassel i förbundslandet Hessen den 2 juni. Det har spekulerats i ett politiskt motiv. Lübcke, som tillhörde regeringspartiet CDU, tog ställning för en generös migrationspolitik under flyktingkrisen 2015 och har fått ta emot många dödshot. Hundratals inlägg på högerextrema konton i sociala medier har hyllat mordet.

Polis och åklagare meddelar nu att en 45-årig man har gripits, efter dna-träffar. I det kortfattade uttalandet sägs inget om motivet men både Frankfurter Allgemeine Zeitung och Bild skriver att den misstänkte kan ha koppling till högerextrema grupper.

Walter Lübcke var ordförande i regeringsdistriktet Kassel. Regeringsdistrikt är särskilda administrativa enheter inom de tyska förbundsländerna. I förbundslandet Hessen finns det tre sådana distrikt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP