I Las Vegas får hemlösa sova på p-platser

31 mars 2020 08:54

Oron har varit stor för hur coronaviruset ska slå mot världens hemlösa, som inte har samma möjlighet att isolera sig eller tvätta händerna som andra.

I Las Vegas, i delstaten Nevada i USA, har omkring 500 människor blivit utan sovplats sedan ett av stadens stora härbärgen tvingats stänga då en besökare testat positivt för viruset. De hänvisas nu av de lokala myndigheterna till en parkeringsplats – där marken avdelats i sovplatser genom ett vitt rutnät.

Enligt planen ska lägret, under bar himmel, finnas på plats minst till den 3 april då det stängda härbärget väntas kunna öppna igen.

De hemlösa placeras minst 180 centimeter ifrån varandra, i enlighet med virustidernas regler om avstånd, försäkrar de lokala myndigheterna.

Men lägret väcker skarp kritik från flera håll.

"Efter att tidigare i år ha kriminaliserat hemlöshet föser nu Las Vegas ihop människor i rutnät på betong", skriver den tidigare demokratiske presidentaspiranten Julián Castro på Twitter.

"Det finns 150 000 hotellrum i Vegas som just nu står tomma. Vad sägs om offentlig-privat samverkan (resurser) för att tillfälligt inhysa dem där?"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT