Afghansk militär angrep svensk klinik

Fyra personer dödades när Svenska Afghanistankommitténs klinik i den afghanska provinsen Wardak attackerades. Enligt biståndsorganisationen tillhörde angriparna landets säkerhetsstyrkor.

11 juli 2019 17:19

Natten till den 9 juli stormade beväpnade män in på Svenska Afghanistankommitténs klinik i glesbygdsområdet Tangi Sidan, i provinsen Wardak väster om huvudstaden Kabul.

En anhörig till en patient dödades enligt våra uppgifter inne på kliniken. Tre andra personer, inklusive två av våra anställda, släpades ut. Deras kroppar hittades 50 meter därifrån, säger Ahmad Khalid Fahim, programchef på biståndsorganisationen.

Dessutom bortfördes klinikchefen.

Han saknas fortfarande. Vi vet inte vad som har hänt honom.

Enligt Ahmad Khalid Fahim tillhörde angriparna landets säkerhetsstyrkor.

Vi vet inte vad deras motiv var eller vad de letade efter, men vi fördömer attacken i de skarpaste ordalag och kräver en oberoende utredning. Den utgör ett tydligt brott mot internationell humanitär rätt.

Stark talibannärvaro

Provinsen Wardak är omstridd med stark talibannärvaro. Enligt Afghanistankommittén chockades personal och patienter av angreppet och det är fortfarande oklart om verksamheten har återupptagit driften.

Nu under eftermiddagen har jag försökt få reda på om kliniken är stängd eller om den har öppnat igen, men för Afghanistankommitténs del kommer vi fortsätta vår verksamhet. Det är inte den enda kliniken vi driver och vi har varit här i 40 år, säger organisationens kommunikationsrådgivare Kajsa Waaghals.

Skrämmer patienter

Svenska Afghanistankommittén är, på uppdrag av landets hälsodepartement, ansvarig för all hälsovård i provinserna Wardak och Laghman. 2016 dödades tre personer när en av organisationens kliniker i samma område stormades. Även då låg afghansk militär bakom angreppet.

Ahmad Khalid Fahim säger att hans stora oro nu är att patienter ska skrämmas bort från att söka vård.

Efter attacken 2016 kollade vi antalet besök tio dagar innan och tio dagar efter. Siffrorna visade en skarp nedgång i besök. Den lokala befolkningen är de första som drabbas när någonting sådant här sker.

TT har sökt Afghanistans försvarsdepartement för en kommentar om det inträffade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivar Andersen/TT