Välkommen till kycklingfabriken

34 000 kycklingar i samma hus. De får aldrig gå ut och 50-dubblar sin egen storlek under sina drygt 30 levnadsdagar. Bakom den framgångsrika kycklingnäringen ligger ett effektivt uppfödnings- och avelsarbete som resulterat i extremt korta liv för kycklingarna.

Valla2013-06-19 13:10

Åtta personer står längs ett rullband och plockar upp de nedsövda kycklingarna i fötterna och hänger dem på en krok som åker med ett band i taket. Kycklingarna åker medvetslösa längs rullbandet till kniven där halsen skärs av.

Varje dag slaktas 160- 000 kycklingar på slakteriet i Valla. Innan de har kommit till sin slutstation har de levt ett kort liv där nästan all deras energi har gått åt till att växa.

För om framtidstron har varit stor hos kycklinguppfödarna har verkligheten stadigt blivit allt hårdare för kycklingarna.

De vinster som de elva Sörmlandsgårdar som föder upp slaktkyckling och Kronfågels slakteri i Valla har plockat ut är som i vilken fabrik som helst helt beroende av effektivitet.

I slaktkycklingbranschen betyder det tiotusentals kycklingar i samma öppna utrymme, kycklingar som aldrig under sina drygt 30 dagar långa liv får gå ut och tända lampor nästan hela första levnadsveckan för att kycklingarna ska äta och växa så mycket som möjligt.

Och det innebär kycklingar är så framavlade för att växa fort att de drabbas av hjärt- och kärlproblem om de skulle få leva längre än de 36 dagar som de är gjorda för.

Att mer än fem procent av alla kycklingar drabbas av ledproblem för att deras skelett inte orkar bära den tunga snabbväxande kroppen.

Att de hönor och tuppar som ska bli föräldrar till slaktkycklingarna måste gå på svältföda hela sina liv för att kunna leva så länge att de ska hinna bli könsmogna och lägga ägg.

I Sörmland har kycklingnäringen vuxit kraftigt under senare år. Gårdar som har byggt ut för att kunna föda upp stora mängder kycklingar finns i Björkvik, Bettna, Flen, Rösäng utanför Nyköping och Laxne.

På varje kvadratmeter i de hangarliknande husen är kycklingarna föds upp går 15 kycklingar. Det är något färre än vad som tillåts i andra europeiska länder. Men skillnaden är tillräcklig för att sätta press på de svenska uppfödarnas lönsamhet.

GRANSKNING

Trots larm om hästkött, djurtransporter och miljöeffekterna av köttproduktionen så äter vi alltmer kött – inte minst importerat från länder där vi inte har kontroll över hur djuren har det. Det är en stor industri som ligger bakom filéerna i köttdisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om