På lördag förmiddag drabbades stora delar av Valla av ett ganska långt strömavbrott - på en del håll varade det i sex timmar. Avbrottet belyste hur svårt det kan vara att få information från och att felanmäla till Tekniska verken, som ansvarar för strömförsörjningen. Informationen på hemsidan stämmer dåligt med verkligheten, och den information som ges via telefon tycks vara mer avsedd för tekniker, än för normalkunder.
Flera drabbade personer i Valla hörde av sig till Kuriren på lördagsmorgonen. En av dem var Anita Stenberg, ägare till Tempo i Valla. Hon hade försökt felanmäla flera gånger, men bara kommit till en telefonsvarare som sa att kön var lång, och uppmanade henne att ringa senare.
En annan kvinna, som inte vill ha sitt namn i tidningen, berättade att hon letat fram fakturan från Tekniska verken för att hitta ett telefonnummer att felanmäla på. På baksidan av räkningen finns rubriken "Felanmälan", endast följt av en postadress.
– Menar de att jag ska skicka brev med felanmälan om jag har strömavbrott, det låter som ett skämt, sa kvinnan.
Den som trots strömavbrottet kan komma ut på nätet via sin mobil, kan hitta numret till Tekniska verkens felanmälan. Men där möts kunder av långdragna telefonköer och information som tycks riktad mest till tekniker, inte normalkunder.
– Jag har kanske en halvtimmes batteritid kvar. Ska jag sitta i deras kö hälften av den tiden, säger kvinnan, som tycker att Tekniska verken måste se över möjligheterna att felanmäla.
Under lördagen ringde också KK till Tekniska verkens felanmälan i Linköping. En telefonsvarare meddelade att det är brott på Nykilsledningen. Samtidigt är två områden: Julita och Stora Malm, rödmarkerade på driftinformationssidan, men det framgår ingenstans om det är på grund av Nykilsledningen, eller vilka områden den ledningen försörjer.
Ander Holmgren är driftchef på Tekniska verken. Han berättar att nummer och e-postadress till kundservice står på fakturorna och att det går att felanmäla den vägen. Dock har inte kundservice öppet på kvällar och helger.
– Ringer man kundservicenumret då, så kommer man till en telefonsvarare. Där får man frågan om ärendet rör felavhjälpning och görs det valet kopplas man till en telefonsvarare där driftsstörningarna är inlästa, förutsatt att det pågår någon driftsstörning. De som väljer att dröja kvar kommer sedan fram till en operatör och det var det många som valde att göra under helgen som var, säger Holmgren.
Det är långt ifrån alla som vet vad Remrödsledningen innebär. Varför uttrycker ni er så på telefonsvararen?
– Målet är såklart att vi uttrycker oss så att kunderna förstår och det här får vi ta till oss. Vi får tänka på hur vi uttrycker oss.