Det var i april i år som en grupp demonstranter samlades vid Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm. Några av dem tog sig in på slakteriet, medan andra demonstrerade utanför.
En polispatrull kallades till platsen och fick order att kroppsvisitera ett antal demonstranter. Bland annat en person som setts filma och fotografera, trots att det råder fotoförbud på området.
Polisen fick tag på demonstrantens mobiltelefon och beslagtog den. Motiveringen var att demonstranten misstänktes ha gjort sig skyldig till brottet kränkande fotografering.
Demonstranten anmälde polisen till justitieombudsmannen, JO, efter händelsen. Demonstranten menar att det enda som fotograferats var en polis under tjänsteutövning samt ett slakteri, vilket inte kan anses vara objekt som lagen avser. Brottet kränkande fotografering består i att någon olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme.
JO begärde ett yttrande från Polismyndigheten, som uppmanades uppge vilken rättslig grund som fanns för kroppsvisitationen. Polisen har nu yttrat sig i ärendet, och medger att polismännen gjort fel.
Det har inte framkommit något i utredningen som talar för att demonstranten gjort sig skyldig till brottet kränkande fotografering. Därmed fanns det inga förutsättningar att besluta om och genomföra kroppsvisitation av demonstranten, skriver polisen i yttrandet till JO.