När vi ändrar våra matvanor från rött kött (nötdjur) till ljust kött (fågel) innebär det ökat tryck på Kronfågels enda slakteri i Sverige.
För fyra år sedan lades kycklingslakteriet i Kristianstad ned och all Kronfågels slakt förlades till anläggningen i Valla.
Där slaktas årligen 45 miljoner kycklingar och man räknar med en ökningstakt om två miljoner om året.
– Investeringar är långsiktiga och nu börjar vi titta på hur det ser ut om tre år. Med samma ökningstakt kommer vi att behöva fatta beslut om en utbyggnad inom några år. Inga beslut är dock fattade ännu, berättar Magnus Lagergren, vd för Kronfågel, som betonar att företaget även i framtiden vill vara en betydande arbetsgivare i Katrineholm.
Våren 2013 varslades 35 tillsvidareanställda men varslen verkställdes inte.
– Vi har arbetat mycket med effektivisering under dessa år, men tack vare ökad produktion så har vi inte behövt säga hej då till så många. Idag har vi 420 arbetsplatser, men totalt 500 medarbetare för att täcka vid sjukdom och ledighet, säger Peter Svanekjaer, platschef i Valla.
Slakteriet i Valla förser två snabbmatskedjor i Sverige och Norden med kyckling. Förädlingen av delarna sker i Danmark.
Sverige är idag för litet för fler slakterier än ett inom koncernen, trots att företaget är marknadsledande. Svenskarna äter drygt 21,2 kilo kyckling per person om året (2014), amerikanen äter mer än det dubbla: 45 kilo.
Ökningstakten i Sverige är tre procent om året, Kronfågels andel är lite större de senaste åren.
– Vi ser ett ökat intresse för olika sorters kyckling, bland annat finns det ett växande intresse för den ekologiska kycklingen. Nya produkter har dessutom tagits fram, till exempel kycklingfärs, säger Magnus Lagergren.
Det är en intensiv produktion, många fåglar tillsammans i stora stallar, men Kronfågel vill framhålla att djuromsorgsprogrammet håller en hög nivå.
Miljön är ett viktigt argument för industrin i dessa tider. Kronfågel har de flesta av uppfödarna nära slakteriet för att undvika långa transporter.
– I höstas övergick vi från oljeeldning till flis där ett företag i Julita både byggt pannan och levererar flis till driften, berättar Magnus Lagergren.
Avfallsvattnet har varit ett bekymmer men arbetar systematiskt med miljöarbetet för att minska belastningen trots ökad produktion.