Lågor slår ut från en dörröppning och upp längs taket i mobilfilmen som Anna Fagerlund visar. I andra armen bär hon ett av de små barnen i familjen som låg och sov när deras stora uthus antändes före klockan 23 på lördagen.
– Jag såg att det brann, och sprang dit och väckte dem. De lyckades flytta sin bil som stod nära uthuset, men lyckades inte släcka branden, berättar en person som råkade befinna sig i närheten, men vill vara anonym av oro för tidigare bränder i Valla.
Vid midnatt hade räddningstjänsten kontroll på branden.
– När vi anlände slog lågorna ut ur panelen, på ett sådant sätt att vi tror att branden startat inne i förrådet, som stod olåst, sade i natt räddningstjänstens insatsledare, Patrik Mannsbart.
Uthuset fick rejäla skador, men en stor del av det står ändå kvar.
Polisen sökte av området med hund, men platsen var inte avspärrad när Kuriren anlände på söndagsmorgonen.
– Hunden fick inte upp något spår, och just nu finns inget som tyder på att branden var anlagd, sade på natten Annica Redlund, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.
Stämningen i Valla har varit ansträngd efter flera bränder i april, för vilka en man – som tidigare dömts för mordbrand – häktades men senare frikändes. Lördagens brand på Villagatan inträffade inom några hundra meter från tidigare bränder.
I oktober bjöd polis, räddningstjänst och kommun in till ett stormöte, där lokalen blev fullsatt.
– Det var positiva tongångar i stort men det fanns också kritik mot polisens agerande, säger Hans Bergh, redaktör för Bygdebladet i Valla.
Frustrationen handlade bland annat om att polisen inte ordentligt efterlyst försvunna bensindunkar som tros ha använts i april.
"Många var starkt berörda och vittnade om att de inte kunde sova på nätterna av rädsla" enligt Berghs referat från mötet, där dock myndigheterna ska ha intygat att de "gör mycket mer och vet mycket mer" än de kan berätta.
Viss grannsamverkan ska ha startat i trappuppgångar tillhörande KFAB, och på mötet uppmanades folk att klippa ned häckar, ordna god belysning och se upp med soptunnor "som kan inbjuda till brand".
Hans och Gunnel Bergh är illa berörda både över misstankarna som omgående riktats åt ett håll men ställer sig också frågande till hur samhällets sociala skyddsnät fungerar.
Två polistekniker undersökte platsen under söndagen och under måndagen bedöms ärendet hamna hos polisens enhet för grova brott i Nyköping.