Kvinnan fälldes på torsdagen för olaga intrång och dömdes av Nyköpings tingsrätt till 1 500 kronor i böter. Hennes inställning att alla har rätt att se hur slakteriverksamhet bedrivs, fritar henne inte från straffrättsligt ansvar, anser domstolen.
Brottmålet avgjordes på kvinnans begäran utan huvudförhandling. I de övriga fyra fallen väntar dock rättegångar. Vice chefsåklagare Ola Björstrand valde att åtala de misstänkta var och en för sig. Åtalen mot de andra personerna från aktionsgruppen Kycklinginspektionen prövas med början den 29 augusti.
– Åtalen gäller samma händelse, men det är fråga om personliga brott. Jag valde att åtala dem var och en eftersom det är enklare än en rättegång mot fem personer.
Det var den 25 april som gruppen tog sig genom inhängnaden och in i Sveriges största kycklingfabrik. Syftet var att ur ett djurrättsperspektiv dokumentera verksamheten.
Enligt polisutredningen var aktivisternas syfte att filma och fotografera för att via sociala medier dokumentera slakteriprocessen åt allmänheten. Den 33-åriga kvinnan förnekade inte intrånget men anser inte att det var brottsligt.
Tingsrätten är av motsatt uppfattning. Syftet bakom intrånget spelar i sammanhanget ingen roll.
De övriga aktivisterna har i förhören haft samma inställning som sin kamrat. De är i 20-45-årsåldern och kommer från olika delar av landet.
Som ersättning för den produktionsskada intrånget gjorde, har Kronfågel yrkat på 85 000 kronor i ersättning. Domen mot 33-åringen innehåller inget beslut om skadestånd.