Det var i ett föreläggandet från Länsstyrelsen den 31 mars 2021 som det avslöjades att kycklingar vid Kronfågels slakteri i Valla hade skållats levande under slaktprocessen. Vid ett flertal tillfällen hade Livsmedelsverkets veterinärer hittat "ostuckna" kycklingar i rensen, avdelningen efter skållningen. Ostuckna innebär att kycklingarna har blivit bedövade, men att själva avlivningsmomentet har misslyckats.
Mellan 1 januari och 31 mars rapporterades sammanlagt 106 ostuckna kycklingar. Länsstyrelsen krävde omedelbara åtgärder och Kronfågel skulle få betala ett löpande vite på 10 000 kronor per kyckling och tillfälle som föreläggandet inte efterlevdes.
I maj ansökte länsstyrelsen till förvaltningsrätten om att vitet skulle dömas ut, men rättsprocessen mot Vallaföretaget pågår fortfarande. Nu kommer en ny utredning att göras efter att ytterligare en ostucken kyckling hittades i mitten av november.
– Vi väntar på att få in rapporteringen från Livsmedelsverkets veterinärer. I och med att ett nytt fall hittats måste förvaltningsrätten titta på det en vända till och sedan behöver Kronfågel få yttra sig, så det kan dra ut på tiden. Vi får avvakta och se om förvaltningsrätten går på vår linje, säger Ulrike Segerström, som är samordnare och djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.
Hon berättar att länstyrelsen genomförde ett kontrollbesök på Kronfågel i Valla den 25 november.
– Vi var där för att besiktiga transporter och mäta bullret i uppstallningshallen. Bullernivån är åtgärdad, men vi har en punkt kvar som behöver åtgärdas. Den gäller transportlådorna som man lastar kycklingarna i och som ska vara helt torra när kycklingarna lastas i dem. Där har Kronfågel gjort insatser. Lådorna är torrare än tidigare när de kommer ut från disken och torken, men det kräver att vi åker ut och kontrollerar lådorna på plats på gården där kycklingarna ska hämtas.
Har antalet ostuckna kycklingar minskat på Kronfågel?
– Det har blivit mycket bättre och antalet är väldigt lågt. Det handlar om enstaka fall som upptäcks och det är inte dagligen. Det har minskat betydligt, så deras åtgärder har gett effekt.
Merparten av de punkter som Kronfågel i föreläggandet fick anmärkning på har betats av.
– Vi har haft väldigt mycket kontakt och möten med Kronfågel, för de har velat stämma av att det de gjort är okej, säger Ulrike Segerström.