Kronfågel slipper vite – länsstyrelsens krav underkänns

Kronfågel behöver inte betala 10 000 kronor för varje bedövad kyckling som skållats levande på Vallaslakteriet. Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsens föreläggande är inte tillräckligt tydligt.

Förvaltningsrätten avslår länsstyrelsens krav på att Kronfågel ska betala vite. Anledningen är att länsstyrelsens ansökan inte är tillräckligt tydlig.

Förvaltningsrätten avslår länsstyrelsens krav på att Kronfågel ska betala vite. Anledningen är att länsstyrelsens ansökan inte är tillräckligt tydlig.

Foto: Amelie von Essen/ Roger Culmsee

Valla2022-03-03 17:31

Den 31 mars 2021 fick Kronfågel föreläggandet från länsstyrelsen, med krav på att vidta åtgärder för att inga ostuckna kycklingar skulle påträffas i rensen efter skållning.

I fall det hände skulle antalet kycklingar rapporteras månadsvis till länsstyrelsen. Kraven var förenade med ett vitesbelopp på 10 000 kronor per kyckling.

I juni ansökte länsstyrelsen första gången till förvaltningsrätten, med krav om att vitet skulle dömas ut. Den gången blev det nobben på grund av slarv, vitesbeslutet hade inte skickats till rätt person.

Därför ansåg rätten att Kronfågel inte har tagit del av vitesföreläggandet på ett korrekt sätt och avslog länsstyrelsens ansökan. 

Den aktuella vitesföreläggandet har riktats till rätt juridisk person, men även den här gången nekar förvaltningsrätten till att döma ut vitet.

Anledningen är att vitesföreläggandets krav inte är tillräckligt tydligt för att leva upp till de högt ställda kraven. 

Enligt förvaltningsrätten måste länsstyrelsen tydligt ange vilka konkreta åtgärder företaget måste vidta. Det får inte utformas så att det endast anger vilket resultat som ska uppnås. Länsstyrelsens formulering "Vidta åtgärder för att säkerställa att inga ostuckna kycklingar påträffas i rensen", passerar därmed inte nålsögat. 

Länsstyrelsen har dock möjlighet att överklaga förvaltningsrättens dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!