När miljöinspektör Jenny Herbertsson med egna ögon såg flödesmätaren på Kronfågels slakteri, anade hon att siffrorna företaget skickat in inte stämde med verkligheten. Flödesmätaren som visar hur mycket avloppsvatten slakteriet släpper ut från reningsanläggningen, visade cirka 106-107,6 kubikmeter vatten i timmen.
– Då överskrider man ganska snabbt de 2 200 kubik de får släppa ut per dygn, säger Jenny Herbertsson.
Tillbaka vid skrivbordet gick hon igenom de månatliga sammanställningar över avloppsvattnet, som företaget har skickat in till miljökontoret. Gränsvärdena regleras i en dom från mark- och miljödomstolen från 2016 och villkoren i tillståndet. Kronfågel har också skickat in analysrapporter som visar vad vattnet innehåller. Jenny Herbertsson måste ofta påminna företaget, för att få in rapporterna.
– I sammanställningen så överskrider de inte gränsvärdena, när siffrorna summeras. Men analysrapporterna visar att de överskrider både flöden och fosfor- och kvävehalter för flera dygn. Det har pågått länge och det har varit ofta.
Den 28 februari polisanmäldes Kronfågel för miljöbrott och försvårande av miljökontroll och ytterligare tillägg till anmälan gjordes 6 maj. Slakteriet misstänks ha överskridit villkoren i de tillstånd verksamheten har gällande utsläpp. Under stora delar av 2019 och 2020 har företaget släppt ut för stora vattenflöden och för höga halter av fosfor och kväve, vilket inte framgår av Kronfågels sammanställningar.
Bygg- och miljönämnden anser att bolaget inte har redovisat korrekta siffror. I polisanmälan framgår det att bolaget under 2019 i genomsnitt släppt ut 207 kilo kväve per dygn, istället för de 165 kilo som tillåts. De siffrorna kommer från Sörmland vatten, vars reningsverk Rosenholm tar hand om avloppsvattnet.
Det är inte första gången Kronfågel misstänks släppa ut för stor mängd förorenat vatten i avloppet. 2015 beslutade Katrineholms kommun att ge företaget vite för att de översteg gränsvärdet för utsläpp av kväve. De slapp dock betala efter en dom i mark- och miljödomstolen, där mätmetoderna ifrågasattes.
– De är dessutom dömda en gång tidigare, då de fick en företagsbot 2014, för kväveutsläpp, säger Jenny Herbertsson.
Varför upptäcks utsläppen först nu?
– Det är mitt misstag att jag inte har upptäckt det tidigare. Samtidigt har Kronfågel en skyldighet att meddela avvikelser, vilket de inte gjort.