KK-TV: Håll trädgården giftfri

- Konstgödsel ger en snabb kick, men efter en tid blir jorden död. Då måste man kalka och börja om på nytt med ännu mer konstgödsel. Jorden är levande och måste vårdas för att saker ska kunna växa, säger Peder Strådal.

Valla2013-05-03 20:00

Vi har hamnat i Valla handelsträdgård som Peder driver tillsammans med Maria Strådal. Bägge är utbildade inom ekologisk odling och tror att användandet av konstgödsel är mycket av en generationsfråga. Att de flesta nu för tiden inte vill ha gifter i sina trädgårdar. Samtidigt är de övertygade om att det går utmärkt att hålla sig borta från konstgödseln och de kemiska bekämpningsmedlen.

En av hörnstenarna är att undvika monokulturer som utarmar jorden. Först och främst förordar de mångfald bland växterna och gammalt hederligt växelbruk med fyraårig växtföljd.

- Man kan dela in sitt grönsaksland i fyra delar beroende på hur näringskrävande växterna är. Sedan roterar man runt detta varje år. Jorden blir inte utarmad lika lätt och det motverkar sjukdomar. De hinner inte utvecklas lika mycket på bara ett år, säger Maria Strådal.

Bönor och ärtor binder kväve och tillför näring till jorden. Mest näring kräver squash och purjolök, i fallande skala kräver sedan sallad, persilja och morötter något mindre och potatis ännu mindre näring.

- Planterar man tagetes ihop med potatis motverkar det nematoder, ringmaskar som angriper rötterna, säger Peder Strådal.

En sak som de två gjort för att tillföra massor av näring till den del av grönsakslandet som kräver mest, var att fråga en mataffär om de fick ta alla frukter och grönsaker personalen ändå skulle slänga under en vecka.

- En tredjedel kunde vi äta upp färskt, en tredjedel kunde vi förvälla. Det var först den sista tredjedelen som användes till kompostmaterial, säger Peder Strådal.

De tog bort ett spaddjup med jord, la dit grönsakerna och fyllde på jorden igen. Förutom näringen blir det även varmare i jorden när det förmultnar.

Att samarbeta med djuren i stället för att motarbeta dem kan vara ett bra tips.

- Det går att göra ett tvestjärtsbo med hjälp av en kruka med sågspån i som man sedan täcker över och ställer vid ett fruktträd. Sedan kommer de fram på natten och äter upp lössen på trädet, men det får inte vara i närheten av rabatten. Tvestjärtarna är inte snälla mot prydnadsblommor, säger Peder Strådal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om