Lena Sjögren har jobbat som servitris nästan hela sitt liv. Varje vår, när uteserveringarna öppnar, svämmar hennes hjärta över av saknad.
– Det var det bästa jag visste. Men jag kommer aldrig att komma tillbaka dit. Jag skulle inte ens få på mig de svarta pumpsen. Mina fötter är så svullna av alla mediciner, säger hon och fortsätter:
– Jag var en jätteglad tjej. Jag älskade att jobba.
Kvinnan som sitter mittemot vid köksbordet i lägenheten i Valla har tårar i ögonen.
Det hela började med att Lena Sjögren fick bihåleinflammation så fort hon blev förkyld. Sommaren 2012 hade hon så ont att läkarna satte in dränage i pannan och spolade bihålorna varannan dag under en lång period. Därifrån skickades hon på sin första operation.
– De tog benmärg från höften, som de täppte igen mina pannbihålor med, berättar Lena Sjögren.
Men Lena blev inte bättre. I stället kändes det som om hon hade löss inne i huvudet. Läkarna öppnade huvudet en gång till.
– Då visade det sig att de glömt att göra rent bihålorna innan de täppte igen dem. Det vällde ut sekret, berättar hon och fortsätter:
– Vid det här laget har jag opererats mellan 25 och 30 gånger, jag har tappat räkningen.
I dag har Lena Sjögren kronisk bihåleinflammation och äter penicillin 365 dagar om året. Vid en av de många operationerna skadades också en nerv, vilket gör att huvudet värker dygnet runt.
– Jag lever på mediciner, säger hon och visar påsarna med den dagliga dosen.
Lena Sjögren har varit sjukskriven sedan 2012.
– Jag har världens bästa läkare som verkligen gör allt för att underlätta min vardag. När mina bihålor växer igen borrar han upp dem för att släppa på trycket i huvudet. Han kan ringa på en lördag och fråga hur jag mår.
I ett intyg skriver hennes läkare i Uppsala att en specialist tittat på möjligheten att "döda" den skadade nerven, men kommit fram till att risken finns att det blir ännu värre. Läkaren skriver vidare att det inte finns någon behandlingsmetod som kan hjälpa patienten och att patienten är oförmögen att utföra något arbete som kan erbjudas på arbetsmarknaden.
Till följd av värken är Lena Sjögren stillasittande. Det har lett till diskbråck. Dessutom har hon karpaltunnelsyndrom i händerna. Dessa båda diagnoser sätter en annan läkare på pränt i ytterligare ett intyg till Försäkringskassan.
Nu har Lena Sjögren fått besked om att hon inte längre har rätt till sjukpenning.
Handläggaren på Försäkringskassan skriver att "Försäkringskassan förstår din problematik och att du har vissa besvär. Dina besvär är enligt utredning av lättare karaktär".
Försäkringskassans bedömning är att Lena Sjögren klarar ett arbete som inte är fysiskt tungt belastande, som ställer mindre krav på koncentration eller ett arbete som inte kräver hög kognitiv förmåga.
– De sparkar på en som redan ligger. Hur många diagnoser ska jag behöva ha för att få behålla min sjukpenning? funderar Lena Sjögren.
Hon har ont dygnet runt.
– De hade väl inte förstört mitt liv tillräckligt så de försöker väl lite till. Vad ska jag leva på nu? Jag kommer aldrig att kunna jobba, men jag ska inte få någon ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Försäkringskassan gör alltid en samlad bedömning, utifrån lagstiftningen, om personen ifråga har en arbetsförmåga eller inte. Läkarintyget är ett viktigt underlag, men det ger inte automatiskt rätt till sjukpenning. Det berättar Helena Nilsson, verksamhetsutvecklare inom avdelningen för sjukförsäkring på Försäkringskassan. Hon har valt att svara på tidningen frågor via mejl.
Vad har man då kommit fram till i Lena Sjögrens fall?
"Den samlade bedömningen är att det finns arbeten som Lena skulle kunna klara av, och i det läget säger lagstiftningen att man inte kan få fortsatt sjukpenning efter 180 dagar", skriver Helena Nilsson.
Är det vanligt att ni gör en annan bedömning än läkarna gjort i intygen?
"I de allra flesta fall, över 95 procent, så gör Försäkringskassan exakt samma bedömning som behandlande läkare gällande sjukskrivning", skriver Helena Nilsson
På Arbetsförmedlingen har man redan skrivit ut Lena Sjögren en gång, eftersom man anser att det inte finns något de kan göra.
– Jag är jättebitter. Jag kommer aldrig att bli frisk. Jag måste försöka överklaga Försäkringskassans beslut på något sätt, säger hon.