– Det blir ett oerhört lyft för verksamheten, säger förskolans rektor Emma Rask om den planerade renoveringen.
Med plats för 160 barn på nio avdelningar är Häringe kommunens största förskola. Den är också den mest slitna.
Många golv i 70-talsbyggnaden knarrar. Dörrar, väggar och lister är svårt ärrade. Vissa fönster kan inte öppnas utan att falla isär. Taken har sett bättre dar, och en entré är så trång att barnen får klämmas in med skohorn.
Här har under åren mest gjorts punktinsatser.
– Det har bytts något golv här, målats en vägg där. Då har det bara sett ännu tråkigare ut, säger rektor.
Det ska det bli ändring på. 2021–2022 föreslås Häringe få en ordentlig ansiktslyftning. Den görs möjlig genom ett utvidgat samarbete mellan BIF, bildningsförvaltningen, och fastighetsägaren KFAB.
Modellen de arbetar efter har med framgång prövats på Tjädern och Sörgården. I stället för att var och en gör punktinsatser där behov dyker upp, slår BIF och KFAB ihop sina medel för reparationer, underhåll och inventarier och rustar en förskola i taget.
– Så får vi mer för pengarna, säger Lars Andersson, handläggare vid BIF.
– Och så ser personalen att något händer. Det gäller att göra riktade och rätt insatser, säger Tobias Lundqvist, KFAB:s fastighetschef.
Med detta arbetssätt hoppas parterna på sikt rusta alla sjaviga förskolor till moderna arbetsplatser. Prioriteringsordningen bestäms av rektorerna och deras verksamhetschef, Birgitta Dahlbeck.
– Indirekt får andra förskolor stå tillbaka. Men det finns det acceptans för, då de vet att det blir deras tur längre fram, säger Lundqvist.
Renoveringarna är en viktig insats mot personalens sjukfrånvaro och för att attrahera nya medarbetare. Det är också en fråga om att stimulera barnen med en bättre lärmiljö.
Personalens bidrag är a och o. På Häringe är en byggrupp mitt uppe i arbetet med att bolla idéer. Cathrine Kling Rubensson har arbetat på förskolan sedan 1989 och ser fram emot renoveringen.
– Det är jätteviktigt att vi som jobbar här får vara delaktiga – och bra att KFAB stöttar oss. Vi vet ju inget om brandceller och sådant!
Önskelistan är diger. Här behövs utökade personalutrymmen, fler mindre undervisningsrum och att en störande passage mellan två avdelningar byggs bort.
– Och det vore en dröm med en riktigt matsal för barnen!, säger Emma Rask.