– Det här är slutstationen för bilarna, säger Magnus Ljungberg som är försäljningschef på Valla bildemontering.
Vi står i en verkstadshall där mekanikerna just nu håller på att plocka isär tre personbilar. Gnistorna slår ut från en upphissad Volvos underrede. Vid en dator står Linus Hedman och googlar.
– Jag söker på nätet efter hur man får isär baksätet på en S90. Det är inte direkt en vanlig modell så det kräver lite detektivarbete. Nu har vi fått in en beställning på en metallbit som sitter under sätet och då måste vi försöka få loss den, berättar han.
Läs mer: Gammal elektronik ger nya arbetstillfällen
Ute på gården finns mängder av skrotbilar. En del som väntar på demontering och andra som tryckts ihop till paket. Här blir den mänskliga aspekten påtaglig. Många av bilarna har hamnat här för att de varit inblandade i trafikolyckor och bär ofta på obehagliga historier.
– En del bilar är obehagliga att få in, de som kommer i bitar. Det är lätt att tänka sig in i den situationen. Ibland kommer de som varit med om en trafikolycka hit för att titta på bilen. Ibland kommer det hit gråtande mammor för att se bilen som en anhörig var med om en olycka i.
– Trafiken är nödvändig, men den tar många liv också. Jag tror att det skulle vara bra för många yngre bilförare att komma hit och se vad konsekvenserna kan bli.
Inne i värmen igen kommer vi fram till det som mer liknar en postorderfirma än en bildemontering. Hyllmeter efter hyllmeter, trälår efter trälår. Här ligger runt 100 000 delar och väntar på en ägare,
Inne i ett anslutande rum sitter Emma Evensson med hunden Cosmo vid fötterna.
– Jag fotar av bildelarna, märker dem och lägger upp allt på nätet. Folk ska kunna söka och hitta delar som passar deras bil, berättar hon.
Mer på webben
Läs fler reportage i tidningens serie om företag som sysslar med återvinning. På kkuriren.se finns bland annat en artikel om Sims recyklings nya verksamhet.