Förra veckan kunde Katrineholms-Kuriren berätta att Dagöholm, behandlingshemmet som jobbar med människors beroendeproblematik, hotades av nedläggning. Nu står det klart att verksamheten upphör den sista maj. Anledningen är att det har varit svårt att få ekonomin att gå ihop.
– Det är ledsamt och trist, men samtidigt måste vi hantera pengarna på ett klokt sätt. Vi har fått stöd från IOGT-NTO i flera år, men det går inte att jobba långsiktigt på det sättet. Dagöholm är en fantastisk anläggning, men det har varit svårt att fylla platserna under flera år. Vi har 40 platser och hälften har stått tomma, säger Kerstin Eriksson, styrelseordförande.
Totalt berörs 18 anställda, som i nuläget ser ut att förlora sina jobb. Samtidigt jobbar IOGT-NTO med att se över hur verksamheten skulle kunna bedrivas vidare i någon annan form.
– Vi tittar på hur vi kan utveckla vården, men exakt hur det kommer att se ut finns det inga klara besked kring just nu.
Handlar det om att i så fall starta en ny verksamhet utanför kommunen?
– Vi tittar på flera alternativ, det är så mycket jag kan säga.
Om verksamheten skulle bedrivas vidare i någon omfattning på annan plats utesluter hon inte att några ur personalen kan få följa med.
– All personal har företrädesrätt. Personalen informerades redan den 4 mars.
Enligt ett av de berörda fackförbunden, Vision, har förhandlingar inletts under veckan. Ännu är de inte avslutade.
– Arbetsgivaren följer lag och avtal, och kommer att prata mer med sin personal under veckan. Det vi vet i dagsläget är att de lägger ned sin verksamhet på plats. För vår del är det sex anställda som berörs, och vi kommer självklart att stötta personalen, säger Lisa Andersson Hansson, ombudsman på Vision.
Hur många som bor på Dagöholm vill Kerstin Eriksson inte svara på, mer än att behandlingshemmet har kontakt med samtliga kommuner som berörs. När det gäller Katrineholm har de en person placerad på Dagöholm, vars behandlingstid går ut i mitten av maj.
– Så vi kommer inte att beröras på det sättet, samtidigt får vi leta efter andra lösningar för kommande placeringar. Sedan är det alltid tråkigt när anställda förlorar sina jobb, säger Marie-Louise Karlsson (S), ordförande i socialnämnden i Katrineholm.
Behandlingshemmet har funnits sedan 1939.